25 juni 2024
Thumbnail voor De Olšina trail: een wandelroute door voormalig verboden gebied in Tsjechië

De Olšina trail: een wandelroute door voormalig verboden gebied in Tsjechië

Dit is een persbericht

In het zuiden van Tsjechië, nabij het bekende Lipnomeer, is recent een nieuw wandelpad geopend. Het natuurpad gaat langs de vijver Olšina en was decennialang militair terrein. De wandeling duurt iets minder dan twee uur en voert door een afwisselend landschap van droge en natte bossen, weilanden, wetlands en moerassen.


Houten constructies door een gevarieerd terrein
De Olšina Trail is een wandelroute van zeven kilometer. Het natuurpad gaat door een omgeving dat decennialang verboden terrein was. Het voormalig militair gebied werd in 2016 geopend en in 2020 volgden de eerste wandelaars het natuurpad van Olšina. Door het drassige landschap werd besloten om het parcours te vernieuwen en sinds vorig jaar kunnen bezoekers op een comfortabele manier de wandeling maken. Er zijn houten vlonderpaden die boven de wetlands en rond de 120 hectare grote Olšina-vijver zijn geplaatst. Het pad is aangevuld met uitzichtpunten en leuke attracties. Er is een drijvende pier, een brug geïnspireerd op een beverdam, een uitkijkpost die alleen bestaat uit een ladder en een gigantisch vogelnest.

Ongerept genieten in Zuid-Bohemen
Het Olšina-pad ligt tussen de plaatsen Český Krumlov en Horní Planá in het Nationale Park Boheemse Woud (Tsjechisch: Šumava). Het natuurpad voert je door drasland en de vijver is een beschermd vogelgebied. Het is de thuisbasis van de knobbelzwaan, bosleeuwerik en zeearend.

De wandeling start bij het moderne bezoekerscentrum waar een restaurant en parkeergelegenheid is. Bezoekers kunnen ook met de trein komen. De vijver ligt op vijf kilometer van het station Horní Planá en er is een halte in Hodňov, op slechts een paar meter van het bezoekerscentrum.

Het natuurpad is het gehele jaar open en met mooi weer ook geschikt voor kinderwagens. Doordat het pad door een drassig gebied voert, is er met veel regen wel kans dat de natuurlijke voetpaden modderig zijn.