25 juni 2024
Thumbnail voor Trentino: de meest noordelijke olijfgaarden ter wereld

Trentino: de meest noordelijke olijfgaarden ter wereld

Dit is een persbericht

Aan de oevers van het Gardameer, niet ver van de torenhoge toppen van de Italiaanse Alpen, zorgen de zachte briesjes voor een microklimaat dat uniek is in de wereld. Daardoor is er een mediterrane oase ontstaan, waar al eeuwenlang het meest noordelijke olijventeeltgebied ter wereld te vinden is. In de ruim 100.000 olijfbomen groeien olijven waarvan verrukkelijke, fluweelzachte extra vergine olijfolie geproduceerd wordt.


Op de terrassen van Alto Garda worden al eeuwenlang olijfbomen verbouwd. Een van de meest gewaardeerde inheemse soorten van Garda Trentino is de Casaliva-olijf. Deze olijf produceert een goudgroene extra vergine olijfolie van eerste persing met tonen van groene amandel, artisjok en wilde kruiden.

Breng een bezoek aan olijfmolens
De herfst is de perfecte periode om meer te weten te komen over het groene goud. Talloze bedrijven, waaronder Maso Botes, Oliocru, Madonna delle Vittorie en Fratoio Ivo Bertamini leren je meer over de bijzondere productiewijze die van generatie op generatie overgedragen is. Een keer per jaar, dit keer van 22 tot 23 oktober, nodigen geselecteerde oliemolens je uit voor een open dag, de "Frantoi Aperti". Tijdens rondleidingen en zintuiglijke wandelingen kun je kennismaken met de extra vergine olijfolie uit Garda Trentino. Maak een praatje, snuif de geur op en bovenal: proef de smaak van de olie. In vele restaurants worden themagerechten met de beste streekproducten geserveerd, uiteraard met een hoofdrol voor de olijfolie. 

Wandelen langs de olijfgaarden
Kriskras door Garda Trentino lopen vele fiets- en wandelpaden, langs de hellingen bedekt door de olijfbomen. Verken bijvoorbeeld de streek Laghel, met een gemakkelijk pad dat door de olijfgaard van Arco slingert en gedeeltelijk langs de oude Via Crucis loopt. Tijdens de wandeling van de Coste di Baone route heb je een schitterend uitzicht op Garda Trentino, dat zich uitstrekt van Rocchetta tot Monte Baldo. Met de kenmerkende rotsachtige hellingen en heuvels bedekt met olijfbomen is de Monte Baone een onmiskenbaar herkenningspunt aan de skyline. De wandeling door de olijfgaarden is gemakkelijk en ook heel goed geschikt voor gezinnen met kinderen.

Een appeltje voor de dorst
Naast olijfolie staat Trentino bekend om heerlijke zoete, sappige appels. In Val di Non schijnt de zon meer dan 2.000 uur per jaar, dé perfecte omstandigheden voor appels. In het gebied worden vijf appelrassen geteeld: in september en oktober worden verse Gala-appels geoogst, gevolgd door nog drie D.O.P.-variëteiten: de Renetta Canada, Red Delicious en Golden Delicious. Als de hoogste omliggende bergtoppen al bedekt zijn met de eerste sneeuw, is het de oogsttijd voor de zoete Fuji. Appel is een essentieel onderdeel van de lokale gastronomische traditie. Appels worden verwerkt in allerlei heerlijke gerechten en lekkernijen, waarvan strudel de bekendste is. In dit gebied maak je prachtige wandelingen door de appelboomgaarden en bossen, langs gezellige dorpjes en eeuwenoude kastelen.