19 september 2024
Thumbnail voor Portugal vraagt hulp Europa bij bestrijding natuurbranden

Portugal vraagt hulp Europa bij bestrijding natuurbranden

Portugal heeft maandag de Europese Unie om blusvliegtuigen gevraagd om ten minste vijftien natuurbranden te bestrijden die in de centrale en noordelijke regio's van het land woeden. Zo'n 1500 brandweerlieden zijn ingezet. Tot zeker dinsdagavond geldt een verhoogde staat van paraatheid om de hoge temperaturen en harde wind.

In het zwaarst getroffen district Aveiro zijn verschillende dorpen ontruimd en wegen gesloten, waaronder een deel van de belangrijkste snelweg tussen hoofdstad Lissabon en Porto. Meer dan vijfhonderd brandweerlieden bestrijden sinds zondag de grootste brand nabij Oliveira de Azeméis, ten zuiden van Porto.

In een buitenwijk van de stad Albergaria-a-Velha, die ongeveer 25.000 inwoners telt, zijn verschillende huizen afgebrand. Dikke rook van de branden, aangewakkerd door sterke wind en hoge temperaturen, hangt boven het gebied.

In Aveiro hebben de nooddiensten tot nu toe acht blusvliegtuigen ingezet. Toch heeft Portugal om extra vliegtuigen gevraagd onder het noodhulpprogramma RescEU van de Europese Unie.

In Portugal en buurland Spanje zijn dit jaar minder branden dan gebruikelijk geweest na een regenachtig begin van het jaar. Het Iberische schiereiland blijft echter kwetsbaar voor toenemende hittegolven en droogte, die volgens wetenschappers te wijten zijn aan de opwarming van de aarde. De uitstoot van fossiele brandstoffen verhoogt de lengte, frequentie en intensiteit van hittegolven, waardoor het risico op bosbranden toeneemt.