13 oktober 2024
Thumbnail voor De studiereis van de Jong Intra Vakanties naar Krakau: ‘Bijzonder, indrukwekkend en intens’

De studiereis van de Jong Intra Vakanties naar Krakau: ‘Bijzonder, indrukwekkend en intens’

De Jong Intra Vakanties nam onlangs een groep reisagenten mee naar Krakau voor een studiereis. Travel Counsellor Astrid Smits reisde mee naar de Poolse stad en vertelt aan Reisbizz over haar indrukken. “Het bezoek aan Auschwitz en Birkenau was erg indrukwekkend.”

Vanaf Schiphol vertrok de groep reisprofessionals, op uitnodiging van de Jong Intra Vakanties en Magdalena van de Poolse Organisatie voor Toerisme, naar Krakau. Na een goede vlucht en een korte stop bij overnachtingsaccommodatie Aparthotel Yarden, ging de groep op eerste verkenning door de stad. “We liepen naar de Grote Markt waar ook de Lakenhal, de Raadhuistoren en de Mariakerk – misschien wel het bekendste gebouw en symbool van Krakau – te zien zijn”, vertelt Astrid. Er werd geluncht bij restaurant Klimaty Poldunia en ’s middags stond een ‘Verborgen Krakau’-fietstour met Mijn Krakau Tours op de planning. “Onze Nederlandse gids Brian vertelde veel over de mooie stad en liet ons onder andere het monument van Katyn, het monument van Wojtek de Beer, de Joodse wijk Kazimierz en de entree van het Schindler Museum zien.” Het diner werd die avond verzorgd in een écht Pools restaurant, Gośchinna Chata.

De volgende dag startte met een ontbijt en brainstormsessie over de samenwerking met de Jong Intra Vakanties. “Sarena en haar collega Melanie vertelden over de nieuwe ontwikkelingen en er werd input gevraagd over de goede en minder goede punten in de samenwerking met hen. Een constructieve en interactieve sessie waar ik zelf ook veel van heb geleerd”, aldus Astrid. Hierna wandelde de groep door de Oude Stad die volgens Astrid een goed beeld gaf over wat Krakau allemaal te bieden heeft. Ook het Schindler Museum werd bezocht, waar Astrid en een aantal andere reisprofessionals heen reden in tuktuks. “Die rijden hier door de stad. Een leuke manier om nóg meer van Krakau te zien.” Een gids nam hen mee door het museum waar je kennismaakt met de stad Krakau onder nazi-bezetting. “De geluidsfragmenten, films en foto’s gaven ons een beeld uit die tijd.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: de Jong Intra Vakanties/Astrid Smits

Auschwitz en Birkenau
Op dag drie stond een bezoek aan Auschwitz en Birkenau op het programma. “Een gids nam ons mee naar de barakken en liet ons zien wat mensen daar achter moesten laten voordat zij werden omgebracht. Je ziet de menselijke haren, koffers, brillen, protheses en zelfs kleine kinderschoentjes. Dit was heel heftig om te zien”, vertelt Astrid. De groep kreeg koptelefoons om te luisteren naar het verhaal van de gids. “Tijdens dit indrukwekkende verhaal kon je je een beetje indenken in wat voor angst die mensen geleefd moeten hebben. Ook de foto’s van de slachtoffers aan de muur maakten het erg intens om doorheen te lopen.” Ook het bezoek aan Birkenau was indrukwekkend, stelt Astrid. “Dit was nog groter en hier werden de meeste Europese joden vermoord. Hier zag je de restanten van de gaskamers en hoe de Joden daar moesten bivakkeren. Op de terugweg in de bus hadden we de gelegenheid om alle indrukken met elkaar te delen en te verwerken.” ’s Avonds dineerde de groep in de populaire wijk Kazimierz. “Hier vind je allerlei leuke barretjes en restaurants waardoor het ’s avonds gezellig druk is.”

Op de laatste dag nam de groep een kijkje bij de Wieliczka Zoutmijn. Deze zoutmijn staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is één van de grootste zoutmijnen ter wereld. “We werden meegenomen naar 135 meter onder de grond en het was indrukwekkend om de ondergrondse kerken, kapellen, zoutsculpturen en kroonluchters van zout te zien. Er is zelfs een zoutmeer. Om weer omhoog te gaan namen we de mijnwerkerslift, waar we als sardientjes 40 seconden met onze adem ingehouden in de lift stonden.” Na een lunch bij Hotel Grand Sal zat de studiereis er alweer op en vertrok de groep richting de luchthaven om terug te vliegen naar Schiphol. “Wat was dit een bijzondere, mooie, leerzame en fijne studiereis”, sluit Astrid af.