6 oktober 2025
Thumbnail voor De studiereis van zes Travel Counsellors naar Sicilië: “Zelf organiseren is soms de beste manier om te leren”

De studiereis van zes Travel Counsellors naar Sicilië: “Zelf organiseren is soms de beste manier om te leren”

Elk jaar probeert een vast clubje Travel Counsellors een zelfgeorganiseerde studiereis te maken. “Een zelfgeorganiseerde trip waarin we nieuwe bestemmingen ontdekken, hotels bezoeken en natuurlijk ook genieten. Dit jaar stond Sicilië op het programma, vijf dagen vol zon, smaak en Italiaanse charme.”

“De wekker ging om 02.45 uur, geen normale tijd om op te staan,” zegt één van de Counsellors. “Maar eenmaal op Schiphol zat de energie er meteen in.” Na een korte vlucht landt de groep in Catania, met vanuit het vliegtuig al uitzicht op de Etna. “We vroegen ons af: is dat nou rook of gewoon een wolk? Dat zouden we de volgende dag ontdekken.”

Vroeg vertrek en een warm welkom
Na het ophalen van de huurauto’s begint het avontuur op de Siciliaanse wegen, een ervaring op zich. “Je moet hier echt lef hebben. Italianen rijden zoals ze leven: gepassioneerd en zonder regels.” Onderweg wordt gestopt bij Mascali voor een eerste lunch met bruschetta en pasta. Daarna door naar Taormina, waar het gezelschap verblijft in Hotel Albatros. ’s Avonds verkent de groep het charmante stadje. “Het oude theater is indrukwekkend, de straatjes zijn gezellig en het ijs en de pistachelikeur smaakten fantastisch. We eindigden met pizza, pasta en een Limoncello Spritz, een perfecte start.”

Foto: Madelon Lucas

De Etna in de mist
De volgende ochtend staat de Etna op het programma. De route is schitterend, maar de top laat zich niet zien. “Boven hing een dikke mist, het leek wel een skigebied. Toch namen we de kabelbaan omhoog, puur voor de ervaring.” Na een kort bezoek daalt de groep af voor een lunch aan zee. “Zon, wijn en uitzicht, typisch Italië.” Daarna volgt de rit naar een sfeervolle masseria, waar werk en ontspanning hand in hand gaan. “We klapten de laptops open met een glas wijn in de hand. Zo mag werken altijd zijn.”

’s Avonds wordt het vissersdorp Marzamemi bezocht. “Een plek vol sfeer, met kleine boetiekjes en knusse restaurantjes. De perfecte afsluiting van een dag vol contrasten.”

Koken bij de locals
Op dag drie is het tijd voor een kookworkshop. Eerst wat werk bij het zwembad, daarna richting Noto, bekend om haar barokke gebouwen. “De workshop vond plaats bij een echt Siciliaans echtpaar thuis. Een keuken vol potten, pannen en chaos, maar ó zo gezellig.”

Er wordt gekookt, gelachen en geproefd. “We maakten pasta, auberginegerechten en de beroemde cannoli’s. Tussendoor kregen we huisgemaakte wijn en lokale hapjes. Het voelde alsof we bij familie waren.”

Siracusa en een mooie afsluiting
De laatste dag brengt de groep door in Siracusa. “We wandelden door de oude straatjes, genoten van een terras in de zon en namen echt de tijd om de sfeer in te ademen.”
De reis eindigt in Catania, waar nog één nacht in een charmante B&B wordt doorgebracht. “Onze eigenaresse tipte de leukste restaurantjes om de hoek. De laatste avond aten we heerlijk en proostten we op een geslaagde studiereis.”

Leren, beleven en verbinden
Wat deze reis volgens de deelnemers zo waardevol maakt, is de combinatie van leren en beleven. “We bekijken alles door de bril van een reisadviseur. Welke plekken zijn geschikt voor gezinnen? Waar ligt de charme voor koppels of cultuurzoekers? Die inzichten krijg je alleen door zelf te ervaren.”

De groep kijkt met veel plezier terug op het avontuur. “Sicilië heeft ons verrast met haar diversiteit, gastvrijheid en pure keuken. En het is een bestemming die veel reizigers aanspreekt. Wij nemen onze ervaringen direct mee in onze adviezen.”

Recente berichten