SCHIPHOL - Transavia heeft het boordmenu uitgebreid met bananenbrood van ‘geredde bananen’. Daarmee krijgen passagiers niet alleen een gezonde snack voorgeschoteld, maar wordt ook bijgedragen aan het tegengaan van voedselverspilling.
Volgens voedingsmerk SUNT wordt jaarlijks 180.00 tonnen bananen afgekeurd nog voordat ze in de winkel belanden, simpelweg omdat het rijpingsproces is gestart. “Niet alleen rijpe, maar ook groene en gele bananen worden hierdoor verspild.” SUNT ‘redt’ een deel van deze bananen door er puree van te maken. Die vormt vervolgens het hoofdingrediënt van diverse producten van het bedrijf, waaronder het bananenbrood dat nu bij Transavia verkrijgbaar is.
Speciaal voor de luchtvaart ontwikkelde SUNT een luchtvaartvriendelijke versie van het gluten- en lactosevrije bananenbrood, samen met AAB-Inflight, dat is gespecialiseerd in het zo smakelijk mogelijk maken van voedsel op grote hoogte.
“Het product spreekt een enorm brede doelgroep aan en beantwoordt de steeds grotere vraag naar lekkere opties aan boord, die ook nog eens duurzaam en verantwoord zijn”, aldus Emed de Bie van AAB-Inflight. Laura Heijmann (manager Buy on Board Inflight Sales bij Transavia) voegt toe: “Innovatie staat bij ons hoog in het vaandel en het tegengaan van voedselverspilling is een belangrijke pijler voor het verkleinen van onze footprint. Het bananenbrood van SUNT is daarom een impactvolle toevoeging aan ons verse assortiment.”
De plakjes bananenbrood van SUNT zijn sinds 1 december aan boord van alle Transavia-vluchten te verkrijgen. Mede dankzij de samenwerking met AAB-Inflight en Transavia verwacht SUNT in 2023 ruim 2.300 ton bananen redden van verspilling.