23 juli 2024
Thumbnail voor Miles Mercera: ‘Behalve duiken en mooie natuur, kom je op Bonaire culinair ook aan je trekken’

Miles Mercera: ‘Behalve duiken en mooie natuur, kom je op Bonaire culinair ook aan je trekken’

Hoe belangrijk is het voor Bonaire om deze certificering te krijgen? 
Het is voor het eiland in het algemeen, en de culinaire sector op het eiland in het bijzonder, een hele mooie opsteker. Het zet Bonaire op de kaart als een bestemming waar je behalve prachtig duiken en genieten van natuur en zonneschijn, ook culinair echt aan je trekken kunt komen. En door de publiciteit die de recente certificering krijgt, met name buiten Nederland, is het een leuke aanleiding voor mensen om meer te weten te willen komen over Bonaire. Het eiland is namelijk nog lang niet overal bekend.
Plus, het is fijn om te zien dat het harde werk dat met name in de culinaire sector is verricht de afgelopen jaren om een steeds gevarieerder, kwalitatief hoogwaardig product te bieden, met deze certificering wordt bekrachtigd. Er spreekt vertrouwen uit dat we als eiland op de goede weg zijn en het heeft een motiverende werking voor alle betrokkenen.

Wat is jullie algemene visie voor de gastronomische kwaliteiten op het eiland? 
De gastronomische kwaliteit op Bonaire is al jaren hoog, echt verrassend goed. Dat is steeds meer een kernkwaliteit geworden die we nu graag op de voorgrond plaatsen. Dat doen we met het maandelijkse event Taste of Bonaire, waarbij op een laagdrempelige manier in een soort evenement-setting kennis gemaakt kan worden met het culinaire aanbod van het eiland. Daarnaast is er Bonaire Culinair, een 15-daagse variant op de zogenaamde 'restaurant week' waarbij je speciale menu's kunt proeven tegen gereduceerd tarief en zodoende kennis kunt maken met de enorme diversiteit aan restaurants, bars en eettentjes op het eiland, wel 140 in totaal. Best een behoorlijke score op een eiland dat de grootte van 1,5 keer Texel heeft. 

Daarnaast is het steeds belangrijker aan het worden om de lokale keuken, het typische Bonairiaanse eten, als cultureel erfgoed te beschermen en blijven promoten. Heel leuk dat je op Bonaire een broodje 'kapsalon', een hamburger en Jamaicaanse jerk chicken kan krijgen, maar we zijn ook de enige bestemming ter wereld waar van onze lokale kadushi largo, de cactus, een unieke likeur wordt gemaakt, en waar je exotische gerechten als kabritu stobá (geitenstoofvlees) en karkó (kroonslak) kunt eten.

Oesters bij Brass Boer Restaurant Bonaire

Welke concrete plannen liggen er om de gastronomische kwaliteiten te ontwikkelen? 
We willen het kwaliteitsniveau op peil houden, dus ligt er een grote nadruk op educatie en motivatie van de nieuwe generatie lokale talenten. Daarnaast willen we nog veel meer toekomstige bezoekers aantrekken om Bonaire te ontdekken, o.a. door onze culinaire kwaliteiten op het eiland te promoten. Zo zijn we dit jaar begonnen met de Bonaire Rum Week, een culinair festival dat als hoofdcomponent rum heeft, en waaraan allerlei food pairings zijn gekoppeld, een cocktail/bartender competitie, live muziek en meer. Het is de bedoeling dat dit op termijn tot een volwaardig evenement uitgroeit en een eigen bezoekersgroep aan gaat trekken, maar daarnaast ook de culinaire sector scherp, innovatief en competitief houdt. Zoiets dergelijks zijn we ook van plan met Bonaire Food Festival, waarbij de diversiteit en kwaliteit van het culinaire aanbod op Bonaire centraal staat. Het is de bedoeling dat dit festival begin volgend jaar voor het eerst wordt gehouden.

Wat zijn jouw persoonlijke tips voor de beste gastronomische ervaring op het eiland? 
Go local, ofwel proef de lokale gerechten en bezoek Maiky Snack of Divi Bar & Restaurant. 

Wat is jouw favoriete restaurant op het eiland? 
Voor een lokale geitenstoofpot, Divi Bar & Restaurant; voor de beste Caesar Salad, Donna & Giorgio; voor de beste carpaccio, Capriccio Restaurant; de beste bagel bij B for Bagel Bonaire; de beste burger, Cactus Blue Bonaire; de beste octopus bij Sebastian's Restaurant Bar & Lounge; de beste cocktail bij Tiki & Co; de beste tapas bij Mezze Restaurant; de beste verse tonijn bij Chefs; en voor de beste lunch-to-go, bij voorkeur op te eten op een lekker plekje op het strand, ga ik naar Intimate Dining by Chef Chelsea.

Leahy Stoked Food TruckRecente berichten