23 mei 2024
Thumbnail voor Aandelen reisbedrijven zakken weg door onzekerheid omtrent reisrestricties

Aandelen reisbedrijven zakken weg door onzekerheid omtrent reisrestricties

LONDEN - Het aanvankelijke optimisme omtrent aantrekkende toeristenstromen deze zomer ebt weg op de Europese beurzen. Daarentegen doen staycation- en doe-het-zelf-achtige aandelen het goed.

Luchtvaartmaatschappijen en hotelketens voelen de effecten van de zogeheten deltavariant van het coronavirus en van de constant veranderende restricties voor internationaal reizen, ondanks de toenemende vaccinatiegraad in Europa. De Stoxx Europe 600 Travel and Leisure Index staat 7 procent lager dan in april jongstleden, waarmee het een van de slechtst presterende sectoren van de afgelopen drie maanden is.

Afstandsbediening
“Hoewel de reissector een zonnig seizoen tegemoet gaat, zal de turbulentie voorlopig aanhouden,” zei Susannah Streeter, beleggingsadviseur bij Hargreaves Lansdown tegen persbureau Bloomberg. “Het ene land relaxt de regels en het buurland wordt juist strenger, waardoor reizigers het risico lopen in een hotelkamer te eindigen met alleen de afstandsbediening als gezelschap.”

Uiteraard doen Europese reisbedrijven het beter dan vorig jaar, maar de boekingen vallen in het niet in vergelijking met de VS, waar de groei sneller dan verwacht verloopt, en waar airlines lijden onder personeelstekorten.

Ryanair-chef Michael O’Leary zei deze week dat boekingen sterk toenemen tussen Europese landen, maar dat het VK en Ierland achterblijven door de onzekerheid omtrent de duur van reisrestricties. In Europa wordt momenteel ongeveer half zoveel gevlogen als in 2019.

Potentiële verliezers
Ook na de zomer is het leed voor luchtvaartmaatschappijen niet geleden, mede door milieumaatregelen die meer geld gaan kosten. Volgens analisten van Citigroup zullen de effecten van de pandemie zelfs in 2025 nog voelbaar zijn. Ze voorspellen dat Ryanair en Wizz Air sterker uit de crisis zullen komen, en zien Lufthansa en Air France-KLM als potentiële verliezers.