5 maart 2024
Thumbnail voor Aantal buitenlandse toeristen stijgt amper, Nederlandse toeristen compenseren een deel

Aantal buitenlandse toeristen stijgt amper, Nederlandse toeristen compenseren een deel

SCHIPHOL - Het aantal buitenlandse toeristen dat in het tweede kwartaal van dit jaar heeft overnacht in een Nederlandse accommodatie, is nauwelijks hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Nederlandse vakantiegangers maakten deze periode een deel van het verlies goed voor de accommodaties.


Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit voorjaar kwamen ongeveer 900.000 buitenlandse toeristen naar Nederland om vakantie te vieren. Vorig jaar, aan het begin van de pandemie, ging het om 800.000 buitenlandse gasten. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 5,9 miljoen buitenlandse toeristen die kwamen overnachten.

Tegenover deze kleine stijging van buitenlandse toeristen, overnachtten in het tweede kwartaal zo’n 7,3 miljoen Nederlandse gasten in accommodaties in ons land. Dat was ongeveer evenveel als in dezelfde periode in 2019. Vooral in de provincies Friesland en Zeeland werd het verlies van buitenlandse toeristen gecompenseerd door Nederlandse vakantiegangers.

Voornamelijk hotels lijden onder het wegblijven van de buitenlandse toeristen. Ten opzichte van twee jaar eerder is het aantal gasten in hotels met 86 procent gedaald. Het totaal aantal gasten in hotels was dit jaar 52 procent minder dan in 2019.