7 september 2024
Thumbnail voor Afwachtende consument wil graag weg, maar boekt vaker lastminute

Afwachtende consument wil graag weg, maar boekt vaker lastminute

SCHIPHOL - De reisbureaus in Nederland zijn overwegend optimistisch, maar wel met wat vraagtekens over het aarzelende boekingsgedrag van hun klanten. De planning wordt korter, vinden veel reisverkopers. Erik van der Waard (Internoord Vakanties), tevens voorzitter van de Dutch Travel Alliance, ziet de winter naar wens boeken, maar de zomer heeft nog een lichte achterstand.


Van der Waard: "Ik verwacht bij ons in het hogere boekingssegment een normale drukte, omdat die mensen niet zo gauw worden afgeschrikt door 15 procdent prijsstijging. Budgetreizigers zullen wat terughoudender zijn. Wij horen van collega verkopers in onder andere de meubel- en autobranche dat vakanties voorrang lijken te krijgen bij de verdeling van financiële middelen. Dat is voor ons uiteraard een opsteker. Ik ben over de hele linie zeker niet ontevreden over 2023. Snel in paniek raken zullen we in ieder geval niet.”

Reisbureau Schiebroek
Reisverkoper Mili Melicio van Reisbureau Schiebroek in Rotterdam is ook gematigd optimistisch voor 2023. "We merken wel twijfels over grote uitgaven bij de klant. Eind november staan de boekingen als vanouds enigszins op een lager pitje, hoewel wij soms wel reissommen van meer dan 10.000 euro verkopen. Iedereen wil graag op vakantie, dat is zonneklaar, maar er zijn een aantal onzekere factoren, waar velen tegen aan hikken. Daarom geloof ik dat de zomerboekingspiek van januari-februari een beetje naar later zal verschuiven. Eerst maar even hartje winter zonder kleerscheuren door zien te komen, denken Nederlanders vaak.”

Inhaalvraag bij Travel Trend
Natasja Eshuis van Travel Trend signaleert een duidelijke inhaalvraag naar verre vakanties. "De consument wil al maanden die schade tijdens 2,5 jaar corona inhalen. Er is op dat vlak weinig terughoudendheid, nu het weer kan. De gestegen prijzen zijn lang niet voor alle ICA-reizigers een onoverkomelijke drempel. Er blijkt vaak genoeg rek te zijn voor wat hogere uitgaven. Wel dreigt het gevaar van te weinig beschikbaarheid op vluchten en in hotels. Mogelijk dat sommige mensen al in januari en februari hun neus gaan stoten als ze te lang wachten met het boeken van de zomervakantie.”