23 mei 2024
Thumbnail voor ANVR: Bied stip op horizon; Nederland wil massaal op vakantie

ANVR: Bied stip op horizon; Nederland wil massaal op vakantie

LEUSDEN - Nederlanders zoeken een vakantiebestemming dichter bij huis, hebben veilig en verantwoord reizen hoog in het vaandeel en zijn solidair. Dit blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau GfK, in opdracht van branchevereniging ANVR.


Jongeren gaven in dit onderzoek aan ‘klaar te zijn’ met corona. Op de vraag waar consumenten voor kiezen als reizen komende zomer weer kan, zegt 84 procent op vakantie te willen ondanks eventuele coronamaatregelen. Iets meer dan gemiddeld (27 procent) zegt zijn vakantie in Nederland door te brengen, 31 procent kiest voor een autovakantiebestemming in Europa, 13 procent voor een Europese vliegbestemming en 8 procent kiest voor een vakantie buiten Europa. Jongeren steken hier met kop en schouders boven de anderen uit. Nog geen 1 op de 10 blijft in Nederland, kiest 1 op de 3 voor een Europese vliegbestemming en kiest 1 op de 10 voor een vakantie buiten Europa.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR, vindt het belangrijk dat de overheid perspectief biedt als het gaat om wanneer 'we weer mogen', zoals ook gedaan is in het Verenigd Koninkrijk. “Dit is niet alleen belangrijk voor onze sector, maar voor iedere Nederlander die toch echt niet hoopt dat ook dit jaar zijn vakantie in het water valt. Nu is de Nederlander nog bereid om allerlei maatregelen te volgen, blijkt uit het onderzoek, maar hoe lang nog? Wij hameren echt op perspectief. En als, volgens Hugo de Jonge, deze zomer een groot deel van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd, bieden testen, testen en nog eens testen uitkomst om de nu al meer dan een jaar 'thuiszittende' Nederlander op weg te helpen."

Veilig en verantwoord
Nu is het nog zo dat 82 procent aangeeft een ontradend reisadvies van de overheid te volgen; bij jongeren ligt dat percentage een stuk lager (68 procent). Maar nu al geeft bijna 10 procent van alle ondervraagden aan deze zomer ondanks een eventueel negatief reisadvies van de overheid toch naar het buitenland te gaan. Bij de jongeren ligt dit zelfs op 1 op de 5. Zo'n 60 procent van de ondervraagden vindt het belangrijkste dat reizen naar en op de bestemming veilig en verantwoord kan. Zij vinden dat zelfs belangrijker dan het terugkrijgen van het geld als de reis niet door kan gaan (36 procent). Bij jongeren ligt dat trouwens eerder andersom.