19 juli 2024
Thumbnail voor ANVR ondertekent klimaatverdrag Glasgow: ‘Logische stap’

ANVR ondertekent klimaatverdrag Glasgow: ‘Logische stap’

LEUSDEN - Tijdens de 26e VN Klimaattop die momenteel plaatsvindt in Glasgow (COP26), vindt ook reisbrancheorganisatie ANVR het belangrijk om haar verantwoordelijkheid te nemen in de duurzame toekomst van het toerisme. De ANVR heeft dan ook als eerste Europese reisbrancheorganisatie de ‘Glasgow declaration on climate action in tourism’ getekend.


Volgens ANVR-voorzitter Frank Oostdam is de ondertekening een logische stap. “Wij zetten ons samen met de bij ons aangesloten reisorganisaties al jaren in voor meer verantwoord reizen onder de noemer ‘Better Holidays’. Wij vinden het namelijk belangrijk om bij te dragen aan duurzaam toerisme en dit structureel te verankeren in het ondernemen.”

In 2025 moet duurzaam toeristisch ondernemen centraal staan in het beleid van alle ANVR-reisondernemingen, stelt de organisatie. Dit betekent dat de positieve effecten van reizen worden gemaximaliseerd en de negatieve geminimaliseerd om een goede balans te krijgen. “Binnen de Europese reissector is de ANVR voorloper op dit gebied. Volgende week staat dit onderwerp ook uitgebreid op de agena van de Europese reisbrancheorganisatie ECTAA”, gaat Oostdam verder.

Klimaatplan
Met het ondertekenen van de verklaring verplichten de ANVR en andere toerisme-ondertekenaars zich om binnen een jaar een concreet klimaatplan op te stellen met onder andere aandacht voor meetbare vermindering van CO2, financiering vrijmaken hiervoor en samenwerking te zoeken met andere partijen, zodat toerisme zich sneller kan aanpassen. Echter gaat verantwoord reizen verder dan ‘alleen’ deze ‘klimaatverplichting’, vindt de ANVR.

ANVR-ondernemingen werken aan andere zaken binnen de toeristische keten. Zo werken zij met Travelife aan het verduurzamen van accommodaties, waarbij het (onnodig) gebruik van water, elektriciteit en afval aandacht krijgt. Ook wordt op de bestemming samengewerkt met de lokale bevolking. Daarnaast nemen ANVR-reisondernemingen maatregelen als het gaat om het bestrijden van kindermisbruik binnen toerisme, hanteren zij regels om dierenwelzijn te bevorderen en gaan zij de strijd aan met plastic dat het milieu schaadt.