7 september 2024
Thumbnail voor ANVR pleit voor verlenging steunmaatregelen: ‘Noodzakelijk en logisch’

ANVR pleit voor verlenging steunmaatregelen: ‘Noodzakelijk en logisch’

LEUSDEN - Dit weekend zijn de strengere coronamaatregelen ingegaan die het kabinet afgelopen vrijdag heeft afgekondigd. Ook het steunpakket voor ondernemers keert weer terug met de NOW, de TVL en belastinguitstel. Volgens de ANVR is ook maatwerk nodig voor de specifieke situatie van reisondernemers door omstandigheden zoals het ingevoerde inreisverbod voor zuidelijk Afrika.


“We hebben eerder deze week nog in een brief aan de politieke fracties in de Tweede Kamer nadrukkelijk gepleit voor een terugkeer van ruimhartige steunmaatregelen voor de zwaar getroffen reissector", stelt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. “Het is niet meer dan logisch dat het kabinet heeft besloten het steunmaatregelenpakket van het derde kwartaal weer uit de kast te trekken. De verlenging en verhoging van de TVL en de herinvoering van de NOW tot, vooralsnog, het einde van het jaar, biedt veel reisondernemers weer wat perspectief.”

Volgens Oostdam ook zeker nodig doordat de aanpassing van de reisadvisering voor landen buiten de EU nog op zich laat wachten en er onduidelijkheid is over de geldigheidsduur van vaccinaties binnen Europese landen. “En je kunt nu al voorzien dat deze steun niet alleen tot het einde van het jaar nodig is. Vandaar dat wij ook hebben gepleit voor het verlengen van de steun voor die sectoren die het meest getroffen zijn in 2022. De Europese Commissie biedt die mogelijkheid ook en bijvoorbeeld Duitsland maakt al gebruik van die mogelijkheid.” Daarnaast bewijst het ingevoerde inreisverbod voor zuidelijke Afrikaanse landen dat de reissector ook op andere manieren getroffen kan worden voor overheidsmaatregelen.