27 mei 2024
Thumbnail voor ANVR verheugd over goedkeuring voucherfonds

ANVR verheugd over goedkeuring voucherfonds

LEUSDEN - Afgelopen dinsdag heeft de Europese Commissie vanuit Brussel het akkoord gegeven voor het langverwachte voucherfonds. Reisorganisaties kunnen leningen tot vijftig miljoen euro aanvragen. “We zijn blij dat die goedkeuring nu daar is”, vertelt ANVR-directeur Frank Oostdam tegen Reisbizz.nl.


“Natuurlijk hadden we niet anders verwacht. SGR en ANVR zijn samen het traject rond het voucherfonds gestart en er ligt een voorstel voor een prima regeling”, meldde Oostdam eerder in een statement. Toch laat hij aan Reisbizz.nl weten dat hij niet had verwacht dat het akkoord er al zou zijn. “Het ging toch wel sneller dan gedacht. Nadat het prenotificatietraject begon, zou het nog twee tot zes weken duren voordat het akkoord er zou zijn.” In dit traject zou getoetst worden of het voorstel voor het voucherfonds wel in lijn is met de Europese kaders.

Maar gisteren werd bekend dat zowel dit prenotificatietraject als het voucherfonds waren goedgekeurd. “De consument werd natuurlijk al gegarandeerd dat ze hun geld terug zouden krijgen, maar het is fijn dat dit voor de reisorganisaties nu ook duidelijk is”, zegt Oostdam.

De eerstvolgende stap is het zetten van de handtekening onder de lening door de betrokken partijen. “Dan zit er geld in de pot en kunnen de leningen aan de reisorganisaties verstrekt worden”, gaat Oostdam verder. “Ik schat dat het niet langer dan één week zal duren voordat de eerste vouchers vanuit het fonds worden terugbetaald. Na het zetten van die handtekening zullen de bedrijven met een paar dagen het geld gestort krijgen waardoor het uitbetalen van de vouchers kan beginnen.”