15 april 2024
Thumbnail voor ANVR waarschuwt voor piek paspoortaanvragen: ‘Wachttijd nu al vaak 6 weken’

ANVR waarschuwt voor piek paspoortaanvragen: ‘Wachttijd nu al vaak 6 weken’

Brancheorganisatie ANVR waarschuwt voor lange wachttijden bij gemeenten voor het aanvragen van een nieuwe paspoort. Eerder werd bekend dat dit jaar een piek in paspoortaanvragen wordt verwacht vanwege gewijzigde regels in 2014. De ANVR geeft aan dat inmiddels duidelijk is dat een aantal gemeenten deze stormloop niet aankunnen.

De wachttijd voor een nieuw identiteitsbewijs is in verschillende gemeentes nu al opgelopen tot 6 weken.

De piek is het gevolg van de in 2014 gewijzigde regels. Tot 2014 waren paspoorten en ID-kaarten vijf jaar geldig, destijds werd de geldigheidsduur gewijzigd naar tien jaar. Een groot aantal mensen hebben tegelijkertijd die jaar een nieuw identiteitsbewijs nodig.

In verschillende gemeenten zorgt dit voor extra drukte waardoor de wachttijd flink is opgelopen. “Kijk op tijd wanneer je paspoort verloopt en hoe lang het geldig moet zijn in het land waar je naar toe reist”, roept Frank Oostdam, directeur ANVR, dan ook op.

Gemeenten hebben volgens de branchevereniging diverse maatregelen genomen, zoals het aantrekken van nieuwe medewerkers voor de afdeling burgerzaken. “Daarnaast zorgen gemeentes ervoor dat er voldoende balies open zijn en sommige gemeenten breiden hun openingstijden uit. De stijging zorgt ondanks deze voorbereidingen voor drukte. En de vraag kan in de periode voorafgaand aan de zomervakantie zelfs stijgen tot boven de capaciteit van de gemeenten.”

De ANVR geeft aan dat het niet op tijd in bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs voor de vakantiebestemming van je reis geen geldige reden is om de reis kosteloos te annuleren of verplaatsen. “Een noodpaspoort aanvragen bij de Marechaussee is alleen mogelijk in extreme noodsituaties en is geen alternatief voor het op tijd een afspraak maken bij de gemeente.”

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.