20 juli 2024
Thumbnail voor België wil na uitbraak India-mutatie scherpere quarantaineregels

België wil na uitbraak India-mutatie scherpere quarantaineregels

BRUSSEL – Na het versoepelen van het reisverbod afgelopen maandag wil België nu de regels aanscherpen voor de quarantaine van reizigers uit hoogrisicogebieden. Na een uitbraak van de Indiase coronamutatie hoopt de federale regering verdere verspreiding te voorkomen.


Zo zal de zevendaagse quarantaine die reizigers uit die gebieden moeten uitzitten, strenger worden. Nu mogen mensen in quarantaine nog de deur uit voor noodzakelijke boodschappen of een bezoek aan de apotheek of de dokter. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden liet op de Belgische nieuwszender Radio 1 weten daar het liefst vanaf te willen.

Verlinden doelt in het gesprek met de nieuwszender op de uitbraak van de Indiase coronavariant in België. Twintig verpleegkundestudenten die vanuit India naar België waren gereisd, bleken besmet te zijn met de Indiase coronavariant. De Indiase mutant is mogelijk besmettelijker dan de al langer in Europa bekende varianten.

De minister zou in overleg willen met Indiase deelstaten over het verscherpen van het inreisverbod uit het land. Er geldt momenteel al een inreisverbod, maar wel met enkele uitzonderingen.

Vrijwel heel Europa en grote delen van de rest van de wereld zijn vanuit België bestempeld als hoogrisicogebied. Ook Nederland hoort bij de landen die een hoog risico vormen. Wie echter voor korte duur vanuit Nederland naar België gaat, hoeft niet in quaraintaine. Ook Nederlanders die op een Belgische luchthaven arriveren en daarna terug naar Nederland gaan, hoeven dat niet.