22 mei 2024
Thumbnail voor Beperkte wijzigingen Europese reisadviezen: RIVM monitort Kreta, Malta van groen naar geel

Beperkte wijzigingen Europese reisadviezen: RIVM monitort Kreta, Malta van groen naar geel

DEN HAAG - Binnen Europa veranderen deze week geen reisadviezen van oranje naar geel of van geel naar oranje. Wel monitort het RIVM wegens een stijging in de besmettingscijfers nauwlettend de situatie in Luxemburg, op de Azoren in Portugal en Kreta in Griekenland. Vooralsnog hebben deze bestemmingen een geel reisadvies.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het RIVM in veel Europese landen een groei aan besmettingen ziet. Maar niet alleen de besmettingen zijn van belang. Er wordt ook gekeken naar het percentage positieve tests en het aantal reizigers dat besmet terugkeert.

Het reisadvies van Malta wordt vanaf morgen door het ministerie aangepast van groen naar geel. Op het eiland is een toename in de besmettingen, maar reizen blijft mogelijk. Wel gelden verschillende inreisbeperkingen.

Buiten de EU
Voor de reisadviezen buiten de Europese Unie baseert Nederland zich op de lijst met corona-veilige landen en gebieden van de EU. Het ministerie meldt dat deze lijst wordt uitgebreid met Oekraïne. Als Oekraïne geen inreisverbod voor reizigers uit Nederland hanteert, verandert het reisadvies morgen van oranje naar geel. Buiten de EU is het digitale coronacertificaat (DCC) niet geldig.

Naast Thailand wordt ook Rwanda van de EU covid-veilige lijst gehaald. De landen worden daarmee hoogrisicogebieden. De Britse Maagdeneilanden worden zeerhoogrisicogebied.