21 mei 2024
Thumbnail voor BNR: Reisadviezen van overheid kloppen niet altijd

BNR: Reisadviezen van overheid kloppen niet altijd

DEN HAAG - De reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken kloppen lang niet altijd. Zo ontdekte BNR dat de informatie over vaccinatie-eisen of het al dan niet beëindigen van de avondklok in verschillende landen hopeloos is achterhaald.


Luxemburg heeft weken geleden de avondklok afgeschaft. Volgens de website van Buitenlandse Zaken gold deze maatregel tot voor kort nog. En de Italianen maakten eerder deze maand bekend dat een halve vaccinatie niet langer volstaat om het land in te mogen. Deze eis staat pas sinds een week op de site van het ministerie.

Touroperators en het ministerie zelf erkennen dat reizigers soms foute informatie voorgeschoteld krijgen. “Het kan voorkomen dat we fouten maken. Die proberen we zo snel mogelijk aan te passen”, meldt een woordvoerder van het ministerie aan BNR.

De gebrekkige communicatie van sommige landen speelt ook een rol in de late wijzigingen. “Als een maatregel heel erg vaag is of niet voor iedereen geldt, dan moeten onze ambassades aan de slag om te begrijpen wat er precies bedoeld wordt. En dat neemt tijd in beslag”, aldus de woordvoerder. Ook het regelmatig wijzigen van de inreisbeperkingen zorgt ervoor dat het ministerie niet altijd op de hoogte is van de laatste stand van zaken.

Onontkoombaar
De ANVR heeft het ministerie meerdere keren getipt over fouten in de reisadviezen. Hoewel het voor de reiziger zuur is, is het volgens ANVR-woordvoerster Mirjam Dresmé onontkoombaar dat er dingen misgaan. “Je werkt in een wereld met mensen en die wereld verandert nu per uur. Dan kan er ook iets fout gaan, maar zodra we dat ontdekken, wordt er direct actie ondernomen”, aldus Dresmé tegen BNR.