14 april 2024
Thumbnail voor Brazilië wil dat bevolking meer gaat vliegen en introduceert zeer goedkope tickets

Brazilië wil dat bevolking meer gaat vliegen en introduceert zeer goedkope tickets

BRASILIA - De Braziliaanse regering wil het binnenlandse toerisme stimuleren en vliegen bereikbaarder maken door via een overheidsprogramma goedkope vliegtickets aan te bieden. Volgens de regering blijft het aantal inwoners dat regelmatig vliegt sterk achter bij andere landen in de regio, zoals Colombia en Chili, en is het daarom tijd voor een inhaalslag.


De linkse regering van president Lula introduceert in augustus het Voa Brasil-programma. Gepensioneerden, studenten en mensen met een laag inkomen kunnen zich straks voor dat programma aanmelden om goedkope vliegtickets te krijgen. Ze moeten wel een eigen bijdrage betalen van 38 euro per persoon (200 reais). De tickets zijn beschikbaar buiten het hoogseizoen.

“We vliegen een derde van wat Colombianen en Chilenen vliegen, we moeten een inhaalslag maken. Vliegen voor 200 reais stelt u en uw gezin in staat om één keer per jaar te reizen”, aldus de minister van Havens en Luchthavens, Márcio França. De regering ziet het als een vorm van emancipatie als arme mensen ook kunnen vliegen.

Prijsvechters
Minister França maakte deze week ook bekend dat hij via onderhandelingen probeert om buitenlandse prijsvechters naar Brazilië te halen. Die kunnen eveneens bijdragen aan het betaalbaarder maken van vliegen. Momenteel zijn binnenlandse vliegtickets vrij duur in Brazilië in vergelijking met bijvoorbeeld Europa.

In het Zuid-Amerikaanse land vliegen wel Gol en Azul als semi-budgetmaatschappijen, maar echte ultra low cost carriers ontbreken nog. Volgens kenners komt dat onder meer door bureaucratie. De minister kijkt nu hoe hij hen toch kan overhalen om naar Brazilië te komen.