26 mei 2024
Thumbnail voor Brussels Airlines introduceert documentcontrole thuis en een interactieve reiskaart

Brussels Airlines introduceert documentcontrole thuis en een interactieve reiskaart

ZAVENTEM - Door de voortdurend veranderende reisbeperkingen en de vele verschillen in de documenten die immigratiediensten binnen en buiten Europa vragen, komt bij reizen naar het buitenland veel papierwerk kijken. Brussels Airlines introduceert twee initiatieven om het reizen gemakkelijker te maken: documentcontrole thuis en een interactieve reiskaart.


Vanaf woensdag biedt de Belgische luchtvaartmaatschappij passagiers met bestemming Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland de mogelijkheid om noodzakelijke gezondheidsdocumenten op voorhand thuis te laten controleren. Dit wordt al sinds vorige week getest op de vluchten naar Spanje.

Met de nieuwe service wil Brussels Airlines onder meer de wachtrijen bij de check-in-balies beperken. Reizigers die in aanmerking komen voor documentcontrole thuis ontvangen een uitnodiging om hun documenten te uploaden, en dit via e-mails die telkens 6, 3 en 1 dagen vóór vertrek worden verzonden.

Zodra de documenten zijn geüpload, wordt een gecodeerde e-mail naar een Lufthansa Group service center gestuurd, waar de ingediende documenten gecontroleerd worden. Zodra de documenten zijn goedgekeurd, ontvangt de passagier een bevestigingsmail en kan hij online inchecken.

Als er documenten ontbreken of als de geüploade documenten niet aan de regels voldoen, zal het service center de passagier informeren en vragen de ontbrekende documenten te uploaden. In dat geval zal de passagier niet online kunnen inchecken.

Andere bestemmingen kunnen in de toekomst worden toegevoegd, afhankelijk van de capaciteit van het servicecentrum.

Interactieve reiskaart
In samenwerking met Sherpa heeft Brussels Airlines ook een interactieve kaart gelanceerd. De kaart geeft reizigers relevante informatie en een overzicht van de nodige reisdocumenten. Zo moet er een duidelijk overzicht geboden worden van de reismogelijkheden binnen Europa en daarbuiten.

Door op een selectievakje te klikken, kunnen passagiers aangeven dat ze gevaccineerd zijn en meteen de beperkingen per land zien. Ook kunnen ze aangeven of ze bijvoorbeeld een Nederlands of Belgisch paspoort hebben.

De kaart wordt up-to-date gehouden door middel van diverse overheidswebsites en informatiekanalen. De kaart stuurt passagiers naar de respectievelijke overheidswebsite van hun bestemming voor een beschrijving van de nodige documenten en voor meer gedetailleerde informatie.