14 april 2024
Thumbnail voor Buitenlandse toerist mijdt Nederland, wel meer Nederlanders op vakantie in eigen land

Buitenlandse toerist mijdt Nederland, wel meer Nederlanders op vakantie in eigen land

DEN HAAG - Nederland verwelkomde in het derde kwartaal van dit jaar minder buitenlandse gasten dan vorig jaar. Daar tegenover stond wel een stijging in het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie ging. Dat blijkt uit cijfers die de CBS vandaag heeft gepubliceerd.


In totaal kwamen in het derde kwartaal van 2021 ongeveer 2,7 miljoen buitenlandse gasten naar Nederland. Dat is 400 duizend minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van het pre-coronajaar 2019 was er een daling van meer dan de helft (55 procent). Vooral uit Duitsland en België kwamen er in totaal 1,8 miljoen gasten minder naar ons land. Alle typen accommodaties zagen de daling van het aantal buitenlandse gasten. Relatief gezien hadden de kampeerterreinen de grootste afname met 40 procent. Dit komt vooral doordat het aantal Duitse gasten met ongeveer de helft terugliep.

Volgens het CBS heeft deze daling te maken met de oplopende besmettingscijfers in Nederland aan het begin van de zomer. Hierdoor kleurde Nederland rood op de Europese coronakaart en was daardoor mogelijk een minder aantrekkelijke vakantiebestemming.

Meer Nederlanders
Bij de hotels, huisjesterreinen en groepsaccommodaties lag het aantal gasten in het derde kwartaal van 2021 hoger dan een jaar eerder. Die groei was vooral te zien onder Nederlandse gasten. Ruim tien miljoen Nederlanders bleven voor vakantie in eigen land. Dat is 1 miljoen meer dan het jaar ervoor. Groepsaccommodaties noteerden in het derde kwartaal vergeleken met een jaar eerder een relatief grote stijging van 37 procent van het aantal Nederlandse gasten.