23 juli 2024
Thumbnail voor Buitenlandse Zaken: Italië, Noorwegen en delen van Oost- en Midden-Europa vanaf morgen op geel

Buitenlandse Zaken: Italië, Noorwegen en delen van Oost- en Midden-Europa vanaf morgen op geel

DEN HAAG – Het ministerie van Buitenlandse Zaken breidt het aantal landen dat van oranje naar geel gaat steeds verder uit. Gisteren werd al bekend dat Duitsland, Oostenrijk en een deel van Italië naar geel gaat. Vandaag komen daar de rest van Italië, bijna heel Noorwegen, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije bij. (Update: Noorwegen toch niet


Vanaf morgen, 10 juni, kleuren de landen geel. Reizigers hoeven dan bij terugkeer in Nederland niet meer een negatieve test te laten zien of in quarantaine. Niet-noodzakelijke reizen naar deze landen zijn dan weer mogelijk. Voor reizen naar Tsjechië en Italië gelden testverplichtingen. Voor reizen naar Luxemburg gelden alleen testverplichtingen voor vervoer met het vliegtuig. Welke vereisten Noorwegen stelt voor het inreizen, is nog niet bekend.

Polen en Slowakije stellen enkele eisen voor binnenkomende reizigers. In Polen gelden quarantaineverplichtingen voor wie die niet gevaccineerd is met één van de door de EU goedgekeurde vaccins. Bij geen vaccinatie, wordt er bij aankomst in Polen een test afgenomen en gaan reizigers in quarantaine. Nederlandse reizigers naar Slowakije dienen bij aankomst in het land in (thuis)quarantaine te gaan als ze niet volledig gevaccineerd zijn, nog geen eerste vaccinatie hebben gehad of niet kunnen aantonen besmet te zijn geweest met het coronavirus.

Hoogrisicogebied
Het ministerie laat verder weten dat Litouwen en Zweden van een zeer hoogrisicogebied naar een hoogrisicogebied gaan. Beiden landen blijven vooralsnog oranje, maar bij terugkeer in Nederland geldt geen quarantaineplicht meer van tien dagen. Dat is nu slechts een advies.