24 juni 2024
Thumbnail voor China maakt einde aan coronabeperkingen en quarantaine voor internationale reizigers

China maakt einde aan coronabeperkingen en quarantaine voor internationale reizigers

SCHIPHOL - China laat vanaf 8 januari 2023 de quarantaine-eisen vallen voor alle reizigers die van buiten de landsgrenzen komen, zo kondigde de hoogste gezondheidsautoriteit maandag aan. Het land schrapt ook alle andere beperkende coronamaatregelen voor reizigers, waaronder quarantaines voor positieve patiënten en het opsporen van contacten.


Volgens de autoriteiten maken de maatregelen deel uit van het nieuwe beleid waarmee China corona wil beheersen. China noemt het virus nu een "infectie" in plaats van een "longontsteking". De verandering is "meer in overeenstemming met de huidige kenmerken en het gevaarniveau van deze ziekte", zei de Nationale Gezondheidscommissie in een verklaring.

"Op dit moment is de minder dodelijke Omikron-variant de dominante stam van SARS-Cov-2 geworden, en slechts een zeer klein aantal gevallen ontwikkelde zich tot longontsteking", aldus de autoriteiten maandag.

Reizigers moeten nog wel een coronatest ondergaan voordat zij in China aankomen, maar reizigers hoeven hun resultaten niet langer bij een Chinese ambassade of consulaat in te dienen en een code aan te vragen. Vanaf 8 januari kunnen reizigers de test doen en het resultaat laten zien voordat zij aan boord van het vliegtuig gaan.

Versoepelingen
China heeft heel geleidelijk zijn beperkingen versoepeld nadat het begin 2020, toen de pandemie zich over de rest van de wereld begon te verspreiden, de grenzen voor bijna alle reizigers had gesloten.

Na bijna drie jaar van lockdowns, quarantaines en massale tests heeft China deze maand abrupt zijn Zero-Covid-beleid opgegeven na landelijke protesten over de zware economische en sociale tol die dit beleid eist.

Tegelijkertijd worstelt China met een ongekende golf van infecties die de ziekenhuizen zwaar onder druk heeft gezet en de schappen van apotheken heeft leeggemaakt. Sinds de op één na grootste economie ter wereld haar coronabeperkingen drastisch heeft versoepeld, zijn er geen duidelijke gegevens over de omvang van de verspreiding van het virus op nationaal niveau. Maar verschillende steden en provincies zeiden dat ze tienduizenden nieuwe gevallen per dag zagen.

De abrupte wijziging van het beleid heeft geleid tot paniekaankopen van koorts- en verkoudheidsmedicijnen, waardoor er op grote schaal tekorten zijn ontstaan, zowel bij apotheken als op online winkelplatforms. Lange rijen voor koortsklinieken en ziekenhuisafdelingen met overvolle patiënten in de hoofdstad Beijing en elders in het land zijn routine geworden.

China's hoogste leiders hebben onlangs te kennen gegeven dat zij zich volgend jaar weer op groei zullen richten en hebben ingezet op de versoepeling van de pandemische beperkingen om de economie te stimuleren.