19 juni 2024
Thumbnail voor Clara Gruben: Toen ik kon loslaten, was dat enorm bevrijdend

Clara Gruben: Toen ik kon loslaten, was dat enorm bevrijdend

BILTHOVEN - Als klein meisje droomde Clara Gruben van een carrière als dokter of verpleegkundige. Die medische kant is het niet geworden. Het willen ontzorgen en dienstbaar zijn, heeft wat haar betreft raakvlakken met haar baan als persoonlijk reisagent. De zelfstandig cruise-specialist zoekt met haar bedrijf Clara’s Choice Cruises dagelijks de allermooiste cruises uit voor haar trouwe klanten. In gesprek met Reisbizz Magazine vertelt ze hier alles over.


Eigenlijk wilde Clara na de middelbare school naar de NHTV in Breda, maar haar vader raadde het af. Veel te ver weg voor een bescheiden meisje uit Drenthe. Het wordt HEAO in Enschede met de richting economisch-linguïstisch. “Dichterbij huis, maar alsnog ging ik natuurlijk wel op kamers. Na drie weekenden kwam ik al niet meer thuis”, herinnert een lachende Clara zich.

Ze slaagt en begint als marktonderzoeker bij Wereldcontact Reizen. Clara merkt al snel hoe gaaf het product reizen eigenlijk is en vooral hoe blij je mensen ermee kunt maken. Vervolgens werkt ze bij een Zuid-Amerika specialist. Ondertussen wordt Clara voor het eerst moeder. Een mooie gebeurtenis. Toch wil ze het moederschap combineren met een baan voor vier dagen in de week. Haar oog valt op een advertentie van Cruise Travel, waar ze in 1996 begint. Wat begint met reisdocumenten wordt daarna aangevuld met werk op de afdeling reserveringen, beurzen, product en het samenstellen van bijzondere incentive cruises. Een prachtige, leerzame tijd volgt en ze doorloopt alle facetten van het bedrijf. Twaalf jaar lang blijft ze er.

Beste keuze ooit
Clara was opzoek naar nieuwe uitdagingen en richt in 2008 haar eigen cruisebedrijf Dock C op. Het groeide en groeide. Personeel erbij en dus ook een groter pand. Je moet je dan vooral bezighouden met managen, maar ook zaken als pensioen en verzekeringen. En dat vond ik allemaal gewoon niet zo leuk. Ik wilde juist met het cruise-product bezig zijn. Ik merkte dat ik opnieuw aan mijn eigen doelen en wensen voorbij liep.” Clara begon zich steeds vaker af te vragen waarom ze niet deed wat zij zelf zou willen. Ze besloot samen met een coach naar de Marokkaanse woestijn af te reizen. “Zij wist precies de vinger op de zere plek te leggen. Ik nam afscheid van mijn bedrijf en heb mijn deel verkocht. Dit was begin 2019. Toen ik kon loslaten, was dat enorm bevrijdend. Het is de beste keuze ooit!”

Wil je meer weten over hoe Clara vervolgens verder ging met Clara’s Choice Cruises en hoe ze zichzelf weer terugvond? Lees dan het hele interview in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.