11 mei 2024
Thumbnail voor Coby van Dongen: Het blijft sturen in hele dikke mist

Coby van Dongen: Het blijft sturen in hele dikke mist

RIDDERKERK - De nieuwe, besmettelijke coronavariant die is opgedoken in zuidelijk Afrika zorgt voor veel onrust. “Het is heftig en het overvalt ons opnieuw”, zegt directeur Coby van Dongen van de Jong Intra Vakanties.


De touroperator heeft een aantal reizigers in Zuid-Afrika zitten. “We zijn nog aan het checken hoe en wanneer zij terug kunnen vliegen. Ook hebben we nog vertrekkende reizigers die ook nog niet weten of de reis uitgevoerd kan worden. Dit virus verspreidt zich zo snel dat we amper tijd hadden om hier goed op te acteren dan wel te anticiperen.”

Welke G is van toepassing?
Waar er eerst werd gekeken naar kleurcodes moet er nu gekeken worden welke G van toepassing is. “Het is lastig, het ene land laat alleen reizigers toe volgens de 2G-regel en het andere - zoals Portugal - stelt dat volledig gevaccineerde reizigers toch weer een negatieve PCR-testuitslag of Antigeentest moeten tonen. Ik heb het al vaker gezegd dat er geen eenduidige regels van toepassing zijn binnen de EU. Hoe kweek je dan vertrouwen bij de consument?”

De klant heeft veel rechten
Ondertussen is iedereen weer druk met annuleren en omboeken van reizen. “In veel gevallen zijn de kosten voor het omboeken nog steeds volledig voor de reisorganisator. Daar staat geen enkele vergoeding tegenover. De klant heeft heel veel rechten en wij als reisorganisator heel veel plichten.”

Van Dongen is overigens dankbaar voor de lobby om de NOW- regeling opnieuw van kracht te laten gaan tot halverwege 2022. “We zijn wendbaarder dan we zelf denken. Daarbij moeten we positief blijven dat reizen binnen Europa mogelijk is en hopelijk zal blijven. Verder is het ook nog spannend wat we vanavond krijgen te horen tijdens de persconferentie.”