19 juni 2024
Thumbnail voor Collega’s en vriendinnen Joni en Sharon: ‘Samen op reis, sparren, lachen en frustraties delen’

Collega’s en vriendinnen Joni en Sharon: ‘Samen op reis, sparren, lachen en frustraties delen’

SCHIPHOL - Joni Biemans (42) en Sharon Pennings (41) vierden begin deze maand het 12,5-jarig bestaan van hun eigen reisbureau. De één is ZRA vanuit huis in Volkel en de ander vanuit Rosmalen. Ze kozen allebei bewust voor Personal Touch Travel, trouwden in hetzelfde jaar én kregen vervolgens beiden hun eerste kindje in het jaar daarna. Die herkenningspunten zorgden ervoor dat deze reiscollega’s inmiddels dik bevriend zijn en regelmatig samen reisjes maken om de mooiste bestemmingen te ontdekken.


Joni en Sharon kozen allebei voor een opleiding in het toerisme. Na de studie kwamen ze, niet verrassend, beiden op een stenen reisbureau terecht. Na een berg ervaring in loondienst besloten ze - los van elkaar - op 1 december 2010 hun eigen reistoko te starten. “Ik had gewoon wat gegoogeld en kwam bij Personal Touch Travel terecht”, vertelt Joni. “Bij deze club voelde ik direct een grote klik, die ik miste bij andere reisclubs. De korte lijnen en de no-nonsense mentaliteit spraken mij erg aan. Ik had niks te verliezen, dus sloot me aan.”

Sharon had ook meteen een warm welkomgevoel na het eerste gesprek met visionair Harry Aarsse. “Ik heb nog geen enkele dag spijt gehad van deze keuze”, blikt Sharon terug. In het voorjaar van 2011 is er een bijeenkomst waar ze elkaar voor het eerst treffen. “Het klikte zó goed. We hoorden niet alleen bij dezelfde club, maar hadden ook veel overeenkomsten. We waren getrouwd in hetzelfde jaar, kregen ons kind in hetzelfde jaar”, leggen ze uit. Zonder echt concreet ‘harde’ afspraken te maken, vangen ze elkaar op zodat er altijd iemand te bereiken is voor de klanten. “Het is er eigenlijk ingeslopen dat wij elkaar vervangen bij afwezigheid, het voelde direct zo vertrouwd. We zouden ook nooit met elkaars klanten er vandoor gaan of zelfs aan elkaar doorsturen. Want onze klanten komen juist bij ons terecht omdat ze ons persoonlijk kennen.” En dat Joni veel van Amerika afweet en Sharon juist veel van Azië, komt enorm goed van pas. De persoonlijke tips over routes, locaties en bezienswaardigheden vliegen over en weer.

Zijn jullie de volgende 12,5 jaar nog steeds ZRA?
“Ik hoop dat de toekomst van de reiswereld positief blijft. In ieder geval mag de wereld nóóit meer op slot. Dit wil je niet nog eens meemaken. Wat mij betreft blijf ik, met mijn huidige en natuurlijk nieuwe klanten, dit werk doen. Het is erg leuk om ZRA bij Personal Touch Travel te blijven”, legt Sharon uit. En Joni sluit zich bij haar collega, sparringpartner én vriendin aan, maar ziet wel graag iets veranderen. “Het enige dat ik anders zou willen zien, is het risico dat je loopt als zelfstandig ondernemer. Als reisagent hebben wij situaties gekend die ons omzet en veel uren kostten en soms ook geen verdiensten. Kijk, je hebt een goed salaris, maar toch lopen wij bijvoorbeeld bij annuleringen van airlines risico’s. Het gaat niet om kleine bedragen hè, soms gaat het om duizenden euro’s. Ik zou wensen dat wij minder kwetsbaar zijn en minder grote risico’s lopen.”

Wil je meer weten over Sharon en Joni en hoe zij de afgelopen 12,5 jaar hebben beleefd? Lees dan het hele artikel in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.