10 mei 2024
Thumbnail voor Consortium met Air France-KLM neemt SAS over, Scandinaviërs treden toe tot SkyTeam

Consortium met Air France-KLM neemt SAS over, Scandinaviërs treden toe tot SkyTeam

KOPENHAGEN - Air France-KLM neemt met een consortium van investeringsfondsen Castlelake en Lind en de Deense staat de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS over. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep krijgt maximaal 19,9 procent van de aandelen. Als gevolg van de transactie verlaat SAS Star Alliance en gaat toetreden tot SkyTeam, de luchtvaartalliantie waar Air France en KLM ook in zitten. Dat is dinsdagavond bekendgemaakt.


De vier partijen pompen samen bijna 1,2 miljard dollar in SAS, zodat de noodlijdende maatschappij de zogeheten Chapter 11-procedure in de Verenigde Staten kan verlaten. De vier krijgen samen bijna alle aandelen in handen. Als gevolg daarvan zal de Scandinavische luchtvaartmaatschappij, die bases heeft in Denemarken, Zweden en Noorwegen, de aandelenbeurs verlaten. SAS wordt grotendeels geleid door Nederlanders (ex-KLM'ers): Anko van der Werff is de CEO en Paul Verhagen is de CCO.

“Dit is een belangrijke dag voor SAS en voor Air France-KLM."

Air France-KLM-topman Ben Smith: “Dit is een belangrijke dag voor SAS en voor Air France-KLM. We zijn blij om deel uit te maken van het winnende biedconsortium dat door het bestuur van SAS is geselecteerd. Air France-KLM kijkt ernaar uit om sterke commerciële banden met SAS aan te gaan. Met haar gevestigde positie in Scandinavië en haar sterke merk biedt SAS een enorm potentieel aan Air France-KLM." De overname is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de autoriteiten.

Consolidatie
Met de investering in en samenwerking met SAS slaat Air France-KLM een belangrijke slag in de consolidatie van de Europese luchtvaartsector. De drie thuismarkten van SAS (Denemarken, Zweden en Noorwegen) zijn zeer welvarend en tellen bij elkaar opgeteld ruim 20 miljoen mensen. De maatschappij heeft een vloot van bijna 100 vliegtuigen, waaronder elf widebody's (zeven A330's en vier A350's). De Europese vloot bestaat voor een groot deel uit de moderne Airbus A320neo-familie.

De Deense overheid was al één van de aandeelhouders van SAS, en breidt nu haar belang verder uit naar ongeveer 26 procent. 32 procent van de aandelen gaat naar Castlelake, en iets meer dan 8 procent naar Lind Invest. Air France-KLM wordt dus de op twee na grootste aandeelhouder.