14 juni 2024
Thumbnail voor Consumentenbond onderzoekt massaclaim tegen Schiphol

Consumentenbond onderzoekt massaclaim tegen Schiphol

SCHIPHOL - De Consumentenbond onderzoekt de mogelijkheden voor een massaclaim tegen Schiphol. De luchthaven schrapt in de zomer tientallen tot honderden vluchten per dag, waardoor veel vakanties niet door zullen gaan. Vooral reizigers met een los vliegticket zullen daarbij financiële schade lijden. Schiphol moet dit compenseren, vindt de Consumentenbond.


Schiphol stelt vanaf de tweede week van juli een maximum aantal passagiers in. Dagelijks is er voor 13.500 reizigers geen ruimte. Dat betekent dat Schiphol per dag tientallen tot enkele honderden vluchten annuleert.
 
Passagiers met een pakketreis kunnen in dat geval contact opnemen met hun reisorganisatie. Die moet zorgen voor een alternatieve vlucht of de reissom terugbetalen. Ook passagiers met een los vliegticket hebben recht op een alternatieve vlucht of geld terug. Maar zij draaien wel op voor de annuleringskosten van zelf geboekte reisonderdelen. Zoals een vakantiehuisje, hotel of huurauto.
 
 '‘De planning van vluchten gebeurt maanden van tevoren en het is ook bekend hoeveel vluchten er gemiddeld in een normale zomervakantie van de luchthaven vertrekken. Het is onbegrijpelijk dat zo kort voor de zomer de paniek uitbreekt en reizigers de dupe zijn. Dit is amateurisme ten top", zegt Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond. 
 
De Consumentenbond vindt het onacceptabel dat honderdduizenden reizigers buiten hun schuld om geld kwijtraken. Daarom onderzoekt de Consumentenbond of het gedupeerden bij kan staan en hun schade via een massaclaim kan verhalen op de luchthaven.
 
Voor een vervangende vlucht of restitutie van het ticketbedrag kunnen reizigers met een geannuleerd los vliegticket contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij.
 
Overigens gaan ook luchtvaartmaatschappijen als KLM de schade op Schiphol verhalen. Daarmee kan het een zeer dure zomer worden voor de luchthaven.