15 juli 2024
Thumbnail voor Coronacrisis doet ook Stobart Air de das om

Coronacrisis doet ook Stobart Air de das om

LONDEN - Nadat eerder Air Antwerp al het loodje legde vanwege de coronacrisis heeft nu ook het Ierse Stobart Air alle vluchten gestaakt. Al voordat de luchtvaartmarkt inzakte had de luchtvaartmaatschappij het moeilijk, onder andere door het om vallen van Flybe.


Stobart Air verzorgde regionale vluchten in opdracht van Flybe en Aer Lingus. De afgelopen anderhalf jaar kreeg de luchtvaartmaatschappij diverse tegenslagen te verwerken. Flybe ging in 2020 failliet, en Aer Lingus kondigde aan het lopende contract - dat in 2022 eindigt - niet te verlengen. Daar komt nu bij dat Ettyl Limited, dat in april aankondigde Stobart Air over te nemen van Esken (voorheen Stobart Group), het geld niet meer heeft om dat voornemen waar te maken.

“Helaas moeten we melden dat het bestuur een curator aan heeft gesteld om het bedrijf te ontmantelen. Alle vluchten zijn per direct gestaakt”, aldus Stobart Air zaterdag in een verklaring. Zonder nieuwe geldschieter ziet Stobart Air geen toekomst meer, zeker nu de coronacrisis het Britse vliegverkeer zwaar heeft geraakt.

Stobart Air vloog onder de merknaam Aer Lingus Regional met een vloot ATR 72’s van Belfast naar Edinburgh, Exeter, East Midlands, Leeds, Birmingham en Manchester, en van Dublin naar Kerry, Donegal, Edinburgh, Glasgow, Manchester en Newquay.

In totaal 480 mensen verliezen hun baan.

Air Antwerp
Stobart Air is de tweede regionale luchtvaartmaatschappij in twee dagen tijd die zichzelf opheft. Vrijdagavond maakte KLM-dochter Air Antwerp bekend alle activiteiten te beëindigen, doordat er vanwege de coronacrisis al maanden niet gevlogen kon worden. Het bedrijf was met een Fokker 50 actief op de route tussen Antwerpen en London City Airport.