23 juli 2024
Thumbnail voor De locaties van Wie is de Mol in Tsjechië: deel 2

De locaties van Wie is de Mol in Tsjechië: deel 2

PRAAG - Na negen afleveringen is eindelijk bekend wie de mol is van seizoen 2021. Het seizoen speelt zich af in Tsjechië en begint in Jaroslavice, dat is gelegen in het zuidelijke gedeelte van Moravië. De laatste opdracht van het seizoen vindt plaats in de ondergrondse grotten in het Centrum Caolinum Nevřeň, zo’n 280 kilometer meer richting het noordwesten. Waar spelen de opdrachten hiertussen zich af? Een overzicht van de laatste vijf afleveringen.


Lees ook deel 1: aflevering 1 tot en met 4.

Aflevering 5
Een doolhof van rotsen, wandelpaden en uitkijkpunten is wat een van de rotssteden, Prachovské Skály, typeert. Tijdens de opdracht zijn de kandidaten verdeeld over verschillende uitkijkpunten en moeten ze met elkaar communiceren met behulp van zelfgemaakte schilderijen.

Prachovské Skály

Prachovské Skály. Foto: David Roman

Ter voorbereiding op de tweede aflevering zijn de kandidaten in het Museum van Oost-Bohemen. Dit gebouw is gebouwd in 1905 en is sinds 1995 een nationaal cultuurmonument waar archeologische, historische en natuurkundige voorwerpen worden verzameld en tentoongesteld.

De laatste opdracht vindt plaats in een oude stoomlocomotief van het treinmuseum in Lužná u Rakovníka. Dit museum werd voorheen gebruikt als verwarmingscentrale. Nadat het depot steeds minder werd gebruikt en de werkzaamheden eind twintigste eeuw gestopt werden is het gebouw in 1999 overgenomen door de Tsjechische Spoorwegen.

Aflevering 6
Na een busrit door de Oost-Bohemen zijn de kandidaten voor de tweede opdracht in de gevangenis in Mladá Boleslav. Deze gevangenis werd gesloten in 1995 en wordt momenteel vaak gebruikt als filmlocatie, zo ook voor het vierde deel van de film Mission Impossible.

In dezelfde regio, Mladá Boleslav, staat ook een Škoda-Museum. Skoda is een Tsjechisch automerk, dat is opgericht in 1985 en nu onderdeel is van Volkswagen.

Tot slot wordt het openluchtmuseum Mayrau bezocht. Dit museum laat delen van de oude mijnbouw en zwarte steenkoolwinning zien. Deze mijnbouw begon met het uitgraven van de Mayrau-put in 1877, en dit leidde tot een mijn met een diepte van 515 meter. De laatste opdracht van deze aflevering vindt plaats buiten op het terrein van het museum.

Mayrau

Mayrau. Foto: Honza Groh.

Aflevering 7
Voor de eerste opdracht gaan de deelnemers terug naar het openluchtmuseum, waar een deel van de deelnemers de mijn in gaat. Voor de tweede opdracht reizen de deelnemers naar een industrieterrein in Kladno om de aflevering vervolgens af te sluiten met een opdracht in Kuks.

Kuks is gelegen aan de rivier de Elbe en stond bekend om zijn hospitaal en kuuroord. Het complex werd in 1694 gebouwd en werd oorspronkelijk gebruikt als kuuroord. Door de uitbreidingen in de jaren die volgden kwamen hier ook een ziekenhuis, apotheek, kerk en een botanische tuin bij. Het oord werd voor het grootste deel verwoest door een overstroming in 1740 en het kasteel op het complex brandde in 1896 af.

Het ziekenhuis werd vanaf de Tweede Wereldoorlog gebruikt als rusthuis voor ouderen en werd gesloten in 1946. Later werd het omgebouwd tot museum. Samen met de rest van het complex vinden hier nog veel rondleidingen en bezichtigingen plaats.

Aflevering 8
Met nog maar vier kandidaten over bezoeken Charlotte, Renée, Rocky en Splinter nog een kuuroord.  Een deel van de deelnemers stapt voor de eerste opdracht een zweefvliegtuig in waardoor het oord Mariánské Lázně, oftewel Marienbad, goed vanaf boven te zien is. Marienbad staat voornamelijk bekend om zijn mineraalwaterbronnen en zuilengalerijen, die goed te zien zijn tijdens de test en executie van deze aflevering.

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně. Foto: Lenka Svasek.

De tweede opdracht vindt plaats in het theater van Mariánské Lázně, waar de hoofdzaal gevuld is met foto’s van oud-deelnemers. In 1820 vond hier het eerste voorstelling in open lucht plaats. In 1868 werd het huidige theater gebouwd en in de jaren die volgden is het een aantal keer gerenoveerd en uitbereid. Typerend is dat het nooit een vaste groep acteurs heeft gehad. Momenteel vinden er nog steeds regelmatig voorstellingen plaats.

De finale
De laatste aflevering voordat duidelijk wordt wie de mol, de verliezend finalist en de winnaar zijn van dit seizoen. Voor de eerste opdracht wordt in de buurt van het stadje Loket een 6km lange route langs de rivier de Ohře naar Svatos afgelegd. De Svatos-rotsen zijn een bekende bestemming voor klimmers en fietsers.

Een ander bekend onderdeel in het gebied van de Svatos-rotsen is het kasteel van Loket. Dit kasteel uit de 12e eeuw werd voorheen gebruikt als herenhuis, waarna het in de 19e en 20e eeuw ook tijdelijk diende als gevangenis. Kort na 1989 werd het opengesteld voor het publiek en sindsdien zijn er verschillende tentoonstellingen te zien.

De laatste opdracht van het seizoen vindt ondergronds plaats in het Centrum Caolinum Nevřeň. De deelnemers lopen individueel door de mijn opzoek naar hints over de mol. Deze mijnen werden vroeger gebruikt voor de winning van tin en zilver, en droegen eraan bij dat de streek een belangrijk mijnbouwgebied werd.