10 mei 2024
Thumbnail voor Dirndls en Lederhosen tijdens de TUI River Cruise Experience over de Rijn

Dirndls en Lederhosen tijdens de TUI River Cruise Experience over de Rijn

ARNHEM - Afgelopen weekend vertrok de MS Dutch Grace van Dutch Cruise Line met 120 enthousiastelingen voor een cruise over de Rijn. Na een social media-post van Petra Kok, Head of External Communications bij TUI, eerder dit jaar, werden de plannen voor een gezellige Rijncruise met veel bekenden uit de reisbranche gemaakt. Reisbizz-collega Linda Andeweg was er ook bij.


Afgelopen april postte Petra Kok haar ervaring naar aanleiding van een kort bezichtigingsbezoek aan rivierschip MS Dutch Grace. “Toen ik dat enorme dek zag, met prima ligstoelen en een wijder dan weids uitzicht over de hele omgeving, zag ik het voor me: als een prinses gezeten in een deckchair in een zomerjurkje, mét zonnehoed en filmsterzonnebril het landschap aan je voorbij laten trekken. Niks sufs aan, zo’n riviercruise”, schreef ze. Het ging vervolgens helemaal los op Facebook. ‘Iedereen’ wilde mee op reis om op die deckchair te liggen, met zonnebril.

Het rivierschip vertrekt vanuit Arnhem en gaat via Düsseldorf naar Keulen. Met koffers vol Dirndls, Lederhosen, hippe Ibiza-style kleding en aanverwanten, goed voorbereid op de themafeesten. De sfeer zit er direct goed in; het schip ligt klaar, de ontvangst loopt gesmeerd, de hutten worden geïnspecteerd en al snel is eenieder het erover eens dat dit wel eens een prachtig weekend kan worden. Op een plek die bij de meeste deelnemers onbekend was.

Cruisegevoel
Rijncruises hebben toch een bepaald imago: het zou vooral geschikt zijn voor een (veel) ouder publiek. Dimitri Joannides (Channel Manager Retail Partners) en Petra Kok heten de groep welkom, samen met Vivian Heijnen en Vera Schilder (TUI Sales) en Karin Niehoff (Productmanager cruises). Het thema voor het avondfeest (Ibiza Lounge style) wordt nog even besproken. Er wordt geproost en na het heerlijke Spaans georiënteerde diner gaan de voetjes van de vloer tijdens de opzwepende muziek van DJ Jeroen en DJ Richard. Ondertussen trekt het mooie landschap aan ons voorbij. Sommigen slapen al en anderen beleven live dat we rond 04:30 uur aanmeren in Düsseldorf.

Na het uitgebreide ontbijtbuffet met alleraardigste bediening trekken de meeste deelnemers eropuit om de gezellige kade met vele restaurants en barretjes te ontdekken, of om over de Köningsallee te flaneren en neer te strijken bij een heerlijke Konditorei. Om 15:00 uur is iedereen weer aan boord. De trossen worden losgegooid en de deckchairs door menig reisagent aan een nadere inspectie onderworpen. Het is heerlijk aan dek in het mooie najaarszonnetje. Vaak met een pul bier of prosecco in de hand, wordt gezellig bijgepraat met collega’s. Dat ‘cruisegevoel’ met een wijder dan weids uitzicht waar Petra het in haar Facebook post over had, dat gevoel gaat meer en meer leven.

Oktoberfest
In de avond is het restaurant versierd met Oktoberfest-vlaggetjes, servetten, ballonnen en is ook de bediening in dit thema gekleed; er is gezellige muziek en de glazen klinken. Er staat, hoe kan het ook anders, schnitzel op het menu. Na het diner begint de verkleedpartij opnieuw en iedereen heeft hier veel voorbereiding in gestoken. De één ziet er nog mooier uit dan de ander en het feest barst los. De ‘Schlagers’ galmen door het schip, er wordt luidkeels meegezongen en gedanst en als klap op de vuurpijl wordt zanger en DJ Otto Wunderbar aangekondigd. Het dak gaat eraf met deze ‘koning van de après-ski’. Het blijft nog lang onrustig aan boord van de MS Grace, die overigens goed koers houdt en om ca. 20:00 uur meren we aan in Keulen.

Aan al het mooie, gezellige, lekkere én leerzame komt een einde. De koffers, mét feestartikelen, worden weer gepakt, samen met mooie herinneringen en nieuwe en hernieuwde vriendschappen. ‘Iedereen’ is het erover eens dat dit een leuke manier van reizen is, voor de oudere, maar óók voor de jongere reiziger. Een rivierschip biedt veel potentie voor themacruises, dat is meer dan duidelijk. De hutten zijn knus, de service aan boord van de MS Grace uitstekend, de keuken prima en het programma is perfect geregeld door TUI en MS Grace. Een trip die eenieder zich nog lang zal herinneren, met een smile van oor tot oor tot gevolg.