2 maart 2024
Thumbnail voor Luchtvaartjaar 2023 gaat de boeken in als één van de veiligste ooit

Luchtvaartjaar 2023 gaat de boeken in als één van de veiligste ooit

Het afgelopen jaar was één van de veiligste ooit qua aantal vliegongelukken. Het aantal dodelijke incidenten met commerciële passagiersvliegtuigen kwam uit op ‘slechts’ twee. Daarbij kwamen in totaal 86 mensen om het leven, blijkt uit data van onderzoeksbureau To70. 

Er vonden in 2023 opgeteld vijftig incidenten plaats, waarvan er twee een dodelijke afloop kenden. Een jaar eerder waren er weliswaar minder ongevallen (33), maar waren er 178 doden te betreuren.

Statistisch gezien valt er per vijftien miljoen vluchten één dode. Daarmee is vliegen relatief gezien nog steeds de veiligste vorm van vervoer.

Ongelukken
De eerste grote crash vond plaats op 15 januari 2023. Toen stortte een ATR 72 van het Nepalese Yeti Airlines neer bij Pohkara. De oorzaak van het ongeluk lag volgens recent gepubliceerde onderzoeksresultaten bij de piloten.

Het tweede ongeval dateert van 16 september 2023, toen een Embraer 110 van Manaus Airlines in slecht weer probeerde te landen op Barcelos Airport in Brazilië. Er loopt nog een onderzoek naar de toedracht.

Zorgen
Ondanks het relatief lage aantal ongelukken is er volgens To70 geen reden om achterover te leunen. Zo vonden er veel ‘runway incursions’ plaats, waarbij twee vliegtuigen elkaar bijna raakten op de start- en landingsbaan.

Een ander aandachtspunt is Rusland, en dan met name de crash van de zakenjet van huurlingenbaas Yevgeny Prigozhin. De Russische overheid weigerde fabrikant Embraer het ongeval te laten onderzoeken. Volgens sommige bronnen werd het toestel doelbewust opgeblazen of uit de lucht geschoten, nadat Prigozhin in ongenade was gevallen bij president Poetin.