9 mei 2024
Thumbnail voor Duizenden reizigers gestrand door harde wind Madeira, Transavia-passagiers vanaf Schiphol hebben geluk

Duizenden reizigers gestrand door harde wind Madeira, Transavia-passagiers vanaf Schiphol hebben geluk

FUNCHAL - Een harde wind teistert al twee dagen het vliegverkeer van en naar het Portugese eiland Madeira. Maandag en dinsdag zijn zeker zestig vluchten naar het eiland uitgeweken of geannuleerd, met als gevolg dat duizenden reizigers gestrand zijn.


Cristiano Ronaldo International Airport, zoals de luchthaven van Madeira heet, is door de ligging tussen de zee en bergen sowieso al één van de lastigste luchthavens om te landen. Door hevige wind was er een groot deel van maandag en dinsdag geen (arriverend) vliegverkeer mogelijk.

De reizigers van Transavia-vlucht HV6629 uit Amsterdam hadden maandagochtend geluk, en konden nog net op tijd landen, maar kort daarna werd de wind te problematisch. Steeds meer vluchten weken uit naar Lissabon, Faro, Porto, de Canarische eilanden of Porto Santo.

Ook een TUI-vlucht uit Brussel moest maandagmiddag uitwijken naar Porto Santo, een mini-eilandje met slechts 5.000 inwoners, dat van de uitwijkmogelijkheden nog het dichtst bij Madeira ligt. Het toestel, een Boeing 737 MAX, is enkele uren later doorgevlogen naar Gran Canaria.

Door alle uitwijkers en annuleringen als gevolg van de wind zagen duizenden reizigers hun vakantieplannen in rook opgaan en moesten anderen noodgedwongen langer op Madeira blijven. De windproblemen duren nog minimaal tot woensdagochtend vroeg en mogelijk langer.

 



Madeira Wind

Op Flightradar24 was maandag te zien hoe vliegtuigen noodgedwongen rondjes moesten vliegen (in wachtpatroon, 'holding pattern' in jargon) omdat ze niet konden landen. Het zijn slechts zes van de vele vluchten die uiteindelijk moesten uitwijken naar andere luchthavens.

In onderstaande video (start automatisch in minuut 58) is de landing van het Transavia-toestel uit Amsterdam te zien. Op dat moment stond er al een vrij harde wind, maar die passagiers hadden nog geluk. Als ze twee uur later waren aangekomen hadden ze waarschijnlijk ook moeten uitwijken. Verderop in de video is te zien dat vliegtuigen niet meer kunnen landen.