24 juni 2024
Thumbnail voor Eerste internationale vlucht Turkish Airlines 75 jaar geleden

Eerste internationale vlucht Turkish Airlines 75 jaar geleden

ATHENE - Feest bij Turkish Airlines, want het is 75 jaar geleden dat de luchtvaartmaatschappij voor het eerst een internationale vlucht uitvoerde. De Griekse hoofdstad Athene was in 1947 de eerste buitenlandse bestemming die het Turkse vliegbedrijf aandeed.


Op 12 februari 1947 vertrok een Douglas DC-3 met registratie TC-ABA van Ankara naar Istanbul en vloog van daaruit door naar Athene. Het traject naar Griekenland nam 2 uur en 40 minuten in beslag. Aan boord van de vlucht waren dertig passagiers.

Afgelopen zaterdag werd het jubileum gevierd met taart, bloemen en speeches bij aankomst. Turkish Airlines vliegt tegenwoordig drie keer per dag tussen Istanbul en Athene, waarbij een Boeing 737 of een toestel uit de Airbus A320-familie wordt ingezet. De vluchtduur bedraagt circa een uur.

Het Turkish Airlines van vlak na de Tweede Wereldoorlog is inmiddels uitgegroeid tot een luchtvaartmaatschappij met 371 vliegtuigen en 127 bestemmingen.

Overigens bedient Turkish Airlines in Griekenland ook Thessaloniki. Op die route wordt vluchtnummer TK1881 gebruikt, als eerbetoon aan de grondlegger van de Turkse staat, Mustafa Kemal Atatürk. Die werd in dat jaar in de Griekse stad geboren.