1 maart 2024
Thumbnail voor Eerste vlucht Corendon Dutch Airlines tien jaar geleden

Eerste vlucht Corendon Dutch Airlines tien jaar geleden

SCHIPHOL - Corondon Dutch Airlines bestaat exact tien jaar. Op 30 april 2011 vertrok de eerste vlucht van de Nederlandse vakantiemaatschappij van reisconcern Corendon vanaf Schiphol. De bestemming was het Turkse Dalaman.


De lancering van de nieuwe maatschappij ging tien jaar geleden met de nodige publiciteit gepaard. Er werd zelfs een docusoap over gemaakt, die werd uitgezonden op SBS6.

In eerste instantie vloog de maatschappij alleen vanaf Schiphol, later volgden ook vluchten vanaf regionale luchthavens als Eindhoven en Groningen. Op Maastricht Aachen Airport opende de maatschappij in 2018 zelfs een operationele basis, met een gestationeerd toestel tijdens het zomerseizoen.

Corendon Dutch Airlines werd opgericht als zustermaatschappij van Corendon Airlines. Die Turkse maatschappij vloog vanuit luchthavens in de Europese Unie alleen naar bestemmingen in Turkije.

De nieuwe maatschappij kon onder een Nederlandse AOC wel naar andere bestemmingen vliegen. Door de jaren heen vloog de maatschappij naar bestemmingen in Griekenland, Egypte, Italië, Portugal, Bulgarije, de Canarische Eilanden, Gambia en zelfs Brazilië. Corendon Dutch Airlines voert uitsluitend vluchten uit die onderdeel zijn van een pakketreis van Corendon.

Corendon-oprichter Atilay Uslu zei bij de oprichting het rustig aan te gaan doen met de nieuwe luchtvaartmaatschappij. “Ik krijg geen medaille voor tien toestellen extra.” Hij heeft woord gehouden, want tien jaar later bestaat de vloot nog altijd uit een bescheiden aantal van drie Boeing 737-800’s. Een nieuwe Boeing 737 MAX 9 wacht in de VS nog op aflevering.