23 mei 2024
Thumbnail voor Engelse toeristen kunnen gaan nadenken over vakantieplannen

Engelse toeristen kunnen gaan nadenken over vakantieplannen

LONDEN - Engelse toeristen kunnen gaan nadenken over het boeken van een buitenlandse vakantie, meldt minister van Transport Grant Shapps. De regering heeft plannen voor een verkeerslichtsysteem om overzeese vakantiereizen te kunnen hervatten.


Minister Shapps gaf dit advies, terwijl de regering de plannen van het stoplichtsysteem introduceerde. Bij landen met een rode kleur moeten vakantiegangers bij terugkeer in hotelquarantaine, bij landen met een oranje kleur mag die quarantaine thuis. Een groene kleur betekent dat alleen een negatieve PCR-test nodig is bij terugkeer. Er is geen categorie waarvoor helemaal geen restricties gelden.

“Voor het eerst kunnen mensen beginnen na te denken over het bezoeken van geliefden in het buitenland of misschien over het boeken van een zomervakantie”, meldt Shapps. “Maar we doen het heel, heel voorzichtig. We willen geen terugkeer van het coronavirus in dit land zien.”

De regering heeft echter geweigerd te bevestigen wanneer de buitenlandse vakanties kunnen plaatsvinden. In februari noemde premier Boris Johnson in zijn routekaart 17 mei als de vroegste datum waarop het internationale reizen hervat kan worden. Ook is nog niet duidelijk waar de Engelsen heen kunnen reizen zonder zichzelf bij terugkeer te moeten isoleren.

Het uitvoeren van een PCR-test kost volgens Shapps 120 pond. Dit heeft geleid tot een reactie van de reisindustrie, die heeft gewaarschuwd dat buitenlandse vakanties dit jaar alleen iets voor de rijken zouden zijn. Shapps zegt ernaar te streven reizen zo betaalbaar mogelijk te maken en de kosten van de tests te verlagen.

TUI laat weten teleurgesteld te zijn dat er zelfs voor veilige, groene gebieden nog een testverplichting geldt. En Jet2 heeft vanwege een gebrek aan duidelijkheid besloten om uit voorzorg alle vakanties tot 23 juni te schrappen.