10 mei 2024
Thumbnail voor Esther van Loenen op rondreis door Uganda: mooie natuur, chimpansees en gorilla’s

Esther van Loenen op rondreis door Uganda: mooie natuur, chimpansees en gorilla’s

KAMPALA - Esther van Loenen van The Travel Club Eerbeek heeft onlangs een rondreis door Uganda gemaakt waarbij ze veel heeft kunnen zien van de natuur van het land. Ze is onder de indruk van de wildlife, nationale parken en de cultuur die Uganda een reiziger te bieden heeft. Op Reisbizz.nl doet ze verslag van deze bijzondere reis.


De start van de reis begon gelijk met het verontrustende bericht dat er op verschillende plekken in Uganda ebola was uitgebroken. “Het werd nog even spannend of alles door zou gaan aangezien het virus heerste in een aantal gebieden in Uganda waar wij doorheen zouden rijden. Met enkel het advies om niet te knuffelen met de locals of vlees te eten van een besmet dier kon de reis gelukkig doorgaan."

Kibale Forest National Park
Het programma begon in het Kibale Forest National Park. "Hier verbleven we twee nachten in een geweldige lodge in een omgeving waar meer dan dertien verschillende apen leven. We hebben een lange tijd tussen de chimpansees doorgebracht en genoten van hun actieve leventje. Na deze ervaring reden we naar ons volgende verblijf midden in de savanne gelegen. Het is een ontzettend vruchtbaar en een rijk land met veel toerisme. Zo zijn er veel bananen, thee- en koffieplantages, verschillende soorten groenten en zoutmeren. Dit zijn belangrijke inkomstbronnen voor de inwoners."

Dieren spotten
De volgende dag mocht Esther kennismaken met het wildlife van Uganda. "We stonden om vijf uur s’ ochtends op om zo de leeuwen hun ontbijt te zien vangen. De safari is niet te vergelijken met die in de Serengeti maar ook hier was het weer geweldig om rond te rijden in de Jeeps op zoek naar dieren. De dag eindigde met een boottocht over de rivier die de twee meren Edward en George met elkaar verbindt. Langs de oevers waren vele nijlpaarden, buffels, krokodillen en heel veel vogels te zien."

Na nog een korte gamedrive reden ze richting Bwindi National Park. "De tocht was lang, 150 km over een terrein met bijna alleen maar zand en kiezelweggetjes met enorme gaten. De rit, die langs de grens van Congo ging, vond ik best een beetje spannend. De kleurcode van het land staat niet voor niets op oranje en rood. Onderweg kwamen we veel patrouilles tegen."

Gorilla tracking
Vervolgens stonden er twee gorilla trackings op de planning. "Uiteindelijk kwamen we aan bij de Mahogany Spring Lodges. Na een uur rijden werden we opgewacht door onze ranger, twee porters en twee soldaten met geweren. We zaten tenslotte vlakbij Congo." Na een hike van twee uur lang, kwamen ze aan bij de groep gorilla's. "De gorilla’s waren nog aan het eten. Ze piesten en poepen flink van zich af. But who cares... Soms kwamen ze ons even bekijken, we mochten vooral niet weglopen."

Esther raadt iedereen aan om twee van deze trackings te doen. "Zo zie je twee verschillende groepen én kan je nog meer genieten van hun prachtige leefgebied. Eenmaal boven aangekomen kwamen we op een open plek waar de gorilla's aan het rusten waren en de kleintjes aan het spelen. Het rustige moment werd even onderbroken doordat de silverback gorilla in greep toen de kleintjes te dicht bij ons kwamen. De ranger reageerde meteen door rustig met hem te praten; hij gromde even (wat betekent “Het is oké” en zei" Go back en Sit down” en dat deed hij. Deze rangers zitten hele dagen bij de gorilla's en spreken hun taal. Het was mooi om te zien hoe ze met elkaar communiceren."

Genieten van service aan de Nijl
De laatste drie nachten verbleef Esther in de Lemala Wildwaterslodge die midden in de Nijl ligt en alleen te bereiken is door met een gammel smal bootje naar de overkant te varen. “De Nijl gaf een oorverdovend geluid. De tien cottages zijn enorm groot en hebben allemaal uitzicht op de rivier en een geweldige badkamer die om de rotsen heen gebouwd is. Op iedere veranda staat een bad en de service is fantastisch. Uiteraard verblijf je hier op basis van vol pension.”

Onbeschrijfbaar
Volgens Esther was het een memorabele reis. “Ik kijk terug op een geweldige, bijna niet te beschrijven rondreis met als hoogtepunt toch wel de gorilla trackings. Uganda is een mooi Afrikaans land, rijk vanwege de mooie natuur, de chimpansees en de gorilla’s. Met dank aan de perfect georganiseerde reis door Joyce van Jambo Safari Club én de gids Sindishi.”