21 mei 2024
Thumbnail voor ‘Europeanen voorlopig niet welkom in VS’

‘Europeanen voorlopig niet welkom in VS’

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan de inreisverboden voorlopig niet afschaffen. Dat is de uitkomst van een regeringsoverleg hierover, meldt een ingewijde aan persbureau Reuters. De regering van Joe Biden is zeer bezorgd over de deltavariant.


Mede door die variant zou het aantal besmettingen de laatste tijd weer toenemen in de VS. Bovendien gaat het vaccineren steeds langzamer, doordat veel Amerikanen (nog) niet ingeënt willen worden. Met name in het zuiden en midwesten blijft de vaccinatiegraad achter.

De regering vreest dat het aantal besmettingen nog verder gaat oplopen als bijvoorbeeld Europeanen weer op vakantie kunnen in het land, en vindt het daarom niet verstandig om het inreisverbod af te schaffen. Behalve Europeanen zijn ook onder meer Chinezen en Indiërs niet welkom.

Het nieuws moet nog officieel bevestigd worden, maar dit is dus waarschijnlijk een nieuwe klap voor de luchtvaartsector. Luchtvaartmaatschappijen hebben intensief in Washington gelobbyd om deze reisrestrictie af te schaffen. Vooralsnog lijkt dat tevergeefs te zijn geweest.

Amerikanen zijn wél welkom in de Europese Unie voor bijvoorbeeld een vakantie, dus voorlopig zullen de trans-Atlantische airlines het vooral van Amerikaanse klanten moeten hebben. Dat is niet voldoende om de vliegtuigen weer goed te kunnen vullen.