21 oktober 2024
Thumbnail voor Extinction Rebellion blokkeert sluizen in IJmuiden om cruiseschip tegen te houden

Extinction Rebellion blokkeert sluizen in IJmuiden om cruiseschip tegen te houden

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) zijn aangekomen bij de sluizen in IJmuiden. Ze zitten daar op de Noordersluis en de Zeesluis en hebben zich vastgeketend. De activisten hopen zo het cruiseschip MSC Virtuosa tegen te houden. De klimaatactiegroep voerde de afgelopen tijd vaker actie in de Noord-Hollandse plaats tegen cruiseschepen.

De actievoerders kwamen op de fiets en te voet in gele pakken aan bij de sluizen. Een groep van ongeveer zestig tegendemonstranten begroette de klimaatactivisten met luid boegeroep. De klimaatactivisten hebben XR-vlaggen bij zich en een spandoek met daarop in grote letters 'Maak schoon schip' en draaien muziek uit de film Titanic. Het schip is inmiddels de sluis in gevaren, maar kan nog niet verder, ziet een verslaggever van ANP. Daarvoor moet eerst de sluisdeur dicht waarop de betogers zitten. Toen het schip langskwam, zong XR 'hey hey, ho ho, cruiseships have got to go'. Sommige opvarenden van het schip zwaaiden.

De tegendemonstranten stellen dat de sluizen en schepen hun broodwinning zijn en dat het schip gewoon zijn weg moet kunnen vervolgen. Zij worden door de politie op afstand gehouden. Ook de ME staat paraat om confrontaties te voorkomen.