20 juni 2024
Thumbnail voor FNV: kofferchaos zorgt voor reputatieschade Transavia

FNV: kofferchaos zorgt voor reputatieschade Transavia

SCHIPHOL - De leden van vakbond FNV Luchtvaart maken zich grote zorgen over reputatieschade voor Transavia, nu er deze zomer vaak problemen zijn met de afhandeling van ruimbagage bij grondafhandelingsbedrijf Viggo. De bond heeft een brandbrief gestuurd naar de directie.


Zoals deze site al eerder meldde is er een personeelstekort op de grond, waardoor het in- en uitladen van koffers met enige regelmaat in de soep liep. Zelfs piloten moesten in sommige gevallen bijspringen om hun vlucht niet zonder bagage te laten vertrekken.

Volgens de FNV liggen de problemen bij Viggo. “In deze onzekere coronatijd heeft de directie gekozen voor Viggo als nieuwe afhandelaar. Viggo heeft geen enkele ervaring op Schiphol en blijkt nu niet in staat om de vliegtuigen af te handelen. Het geld wat nodig is voor herstel, vliegt er nu met bakken uit door denied boarding compensation, maaltijdvergoedingen, hotelovernachtingen en kosten voor het nasturen van bagage die niet op tijd kon worden geladen”, schrijft de bond.

De leden hebben daarom grote zorgen over de huidige en toekomstige operatie, en de reputatie van Transavia. In een brandbrief aan de directie van Transavia uiten zij hun zorgen.

“Men kijkt met lede ogen naar de ontstane chaos die landelijk breed wordt uitgemeten op social media en in de pers. Bij Transavia stond de passagierstevredenheid altijd hoog in het vaandel. Wij willen van de directie weten hoe de operationele problemen op korte termijn op worden gelost, om te zorgen dat de goede naam van Transavia zoveel mogelijk wordt gerepareerd.”

Onderhandelingen
Naast het uiten van zorgen deelde FNV Luchtvaart ook alvast mee ‘stevig’ de cao-onderhandelingen in te gaan. "Wij staan voor kwaliteit en stabiliteit van het grondpersoneel. Wij willen voorkomen dat de grondorganisatie van Transavia hetzelfde overkomt als we nu bij Viggo zien. Op dit moment vertrekken goedgeschoolde werknemers bij Transavia naar beter betalende werkgevers binnen en buiten de luchtvaart. We willen niet over vijf jaar constateren dat onze arbeidsvoorwaarden zijn uitgehold, Transavia een onaantrekkelijker werkgever is geworden en de grondoperatie niet goed bemenst is."

FNV Luchtvaart is daarom van plan stevig in te zetten op een 'broodnodige' loonsverhoging voor al het grondpersoneel tot anderhalf keer modaal, een jaarsalaris van 54.750 euro. "Deze groep met een maandsalaris tot circa 3.988 euro per maand houdt de operatie van Transavia draaiende. Wij willen dat er ook in de toekomst grondpersoneel wordt aangetrokken, die goed zijn ingewerkt en ook langere tijd werken bij Transavia. Hiervoor zijn aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden noodzakelijk. Dit sluit ook aan bij de overheidsvoorwaarden om werknemers tot anderhalf keer modaal zoveel mogelijk te ontzien.”