24 juli 2024
Thumbnail voor Frank Oostdam met positieve verwachting het nieuwe jaar in: ‘2024 gaat 2019 overstijgen’

Frank Oostdam met positieve verwachting het nieuwe jaar in: ‘2024 gaat 2019 overstijgen’

Het nieuwe jaar is positief gestart voor de ANVR met een geslaagde nieuwjaarsborrel maandagavond. Met een flinke groep aanwezigen werd teruggeblikt op het afgelopen jaar, maar vooral ook vooruit gekeken naar 2024. Reisbizz belde met ANVR-directeur Frank Oostdam over het verloop van de borrel.

Volgens Oostdam was het een geslaagd event. “Het is een mooie start van het nieuwe jaar. De stemming is positief en de vooruitzichten goed. In de branche heerst een groot optimisme voor het komende jaar. Meer dan 200 mensen waren aanwezig bij de borrel en wij zijn hartstikke blij hoe het is verlopen.”

De borrel vond dit jaar voor het eerst op een nieuwe locatie plaats, in de Jaarbeurs in Utrecht. “Dit is prima bevallen. Het heeft een hele andere sfeer dan onze vorige locatie, Kasteel De Hooge Vuursche. Alles was goed verzorgd. We willen bij de bezoekers nagaan hoe de locatie is bevallen, maar als het aan mij ligt, vindt de borrel ook volgend jaar weer plaats in de Jaarbeurs.”

“Het is hartstikke goed dat reisbedrijven in de gelegenheid worden gesteld om weer spek op de botten te krijgen.”

Vakantiebeurs
Ook tijdens de Vakantiebeurs, die woensdag van start gaat, trekt de ANVR de samenwerking met de Jaarbeurs door. “Vanaf woensdag wordt elke dag, zowel voor consumenten als voor vakgenoten, een presentatie gegeven over de ANVR. Vooral op de consumentendagen willen we ons moment grijpen om bijvoorbeeld uit te leggen wat onze voordelen zijn, waarom je voor een pakketreis moet kiezen of waarom je via ANVR aangesloten reisbedrijven zou moeten boeken. Tijdens de vakdag leggen we uit waarom het zo belangrijk is om lid te zijn.” Tijdens de Vakantiebeurs zijn 36 verschillende ANVR-leden te vinden. Vanuit de brancheorganisatie is er iedere dag wel iemand te vinden op de beurs.

Spek op de botten krijgen
Oostdam kijkt positief naar 2024. “Het gaat een mooi reisjaar worden, de vooruitzichten zijn goed. Op economisch gebied gaat de koopkracht er dit jaar weer op vooruit. Het is bescheiden, maar toch. De inflatie is weer redelijk in toom, dus dat is een positieve ontwikkeling.” Een andere ontwikkeling is het slechte weer in Nederland afgelopen zomer, stelt de ANVR-directeur. “Hopelijk overwegen Nederlanders om in de zomervakantie toch naar het buitenland te gaan in plaats van vakantie in eigen land te vieren. Ik verwacht dat zowel omzet als het aantal mensen dat op reis gaat, boven het niveau van 2019 gaat uitkomen. Binnen, maar ook buiten Europa.” Een positief gevoel, dat de branche volgens Oostdam nodig heeft. “We hebben met z’n allen deuken en butsen opgelopen in de coronaperiode. Het is hartstikke goed dat reisbedrijven in de gelegenheid worden gesteld om weer spek op de botten te krijgen.”

De nieuwjaarsborrel werd goed bezocht. Foto: Reismedia

Duurzaamheidsrol
2024 staat voor de ANVR in het teken van het invullen van hun duurzaamheidsrol. “Tijdens ons congres afgelopen november hebben we de ambitie voor dit jaar gepresenteerd. Nu gaan we dit ook echt invullen. Hierin willen we duidelijk aangeven wat onze verantwoordelijkheid is en hoe ver dat gaat, waar we op afgerekend willen worden en wat onze rol inhoudt.” Op lobby-gebied gaat de brancheorganisatie zich bezig houden met de richtlijnen voor de pakketreis, passagiersrechten, het certificeren van ZSO’s en het verduidelijken van de reisvoorwaarden voor consumenten zodat er geen onduidelijkheid meer is.