23 juli 2024
Thumbnail voor Frits Martens (Face2Face Travel) op Ponant Cruise naar Reykjavik: ‘Service aan boord is exceptioneel’

Frits Martens (Face2Face Travel) op Ponant Cruise naar Reykjavik: ‘Service aan boord is exceptioneel’

REYKJAVIK - Op uitnodiging van Avila Reizen en Ponant Luxury Cruises mochten een aantal ZRA’s afgelopen week een cruise maken van Cherbourg in Frankrijk naar Reykjavik, IJsland. Frits Martens, ZRA aangesloten bij Face2Face Travel was mee op de cruise en doet voor Reisbizz.nl verslag. “Le Commandant Charcot kan op plekken komen, waar geen enkel ander cruiseschip kan komen. Zelfs tot op de geografische Noordpool.”


Het nieuwste schip van Ponant, Le Commandant Charcot, was onderweg van Antarctica naar IJsland om vanaf daar het seizoen in het Noordpoolgebied te starten. De etappe van Cherbourg naar Reykjavik, die overigens ook als cruise wordt verkocht, was een uitgelezen kans voor reisagenten om dit bijzondere schip te leren kennen. “En wat een prachtig schip is het! De luxe aan boord is absoluut vijf sterren waard. Er zijn diverse categorieën cabins beschikbaar, in totaal 123 suites en ‘staterooms’. De standaard stateroom is al een zeer luxe hotelkamer met een eigen balkon. Dit loopt verder door tot schitterende suites zoals de bijna 100m2 grote split-level suites met eigen terras en jacuzzi”, vertelt Frits.

Exceptioneel
Volgens Frits is de service aan boord exceptioneel, maar toch prettig informeel. “Het personeel staat altijd voor je klaar en het eten is fantastisch. Er zijn twee restaurants aan boord: het a la carte restaurant Nuna waar ‘signature dishes’, samengesteld door internationale topkok Alain Ducasse, worden geserveerd en een wat informeler buffetrestaurant, Sila. Wat hebben we genoten van de heerlijke gerechten. Vooral de buiten-grill tijdens de lunch, waar afwisselend coquilles, kreeft en steak worden geserveerd, is onze favoriet. En een glaasje Champagne is aan boord van Le Commandant Charcot nooit ver weg.”

Tijdens de cruise krijgt de groep reisagenten uitgebreid uitleg over het schip. “Omdat het schip over het algemeen in extreme en zeer koude condities opereert is over alles tot in de puntjes nagedacht. De zitbankjes op het dek zijn verwarmd en speciale ‘stabilizers’ zorgen ervoor dat het schip niet te veel deint als de zee wat wilder is. Maar het meest bijzondere van dit schip is wel dat het vaart op Liquid Natural Gas en elektriciteit. Geen vieze diesel uitstoot, maar zeer schone motoren. Dit zorgt ervoor dat de impact op het milieu en de omgeving minimaal is. Het schip kan zelfs twee uur helemaal alleen op de accu’s varen. Zo kan het geruisloos heel dichtbij wildlife, zoals walvissen of zelfs ijsberen komen. Het schip is supersterk, het is eigenlijk een ijsbreker. Zo werd vorig jaar op Antarctica nog een onderzoeksschip uit het ijs bevrijd. Hierdoor kan Le Commandant Charcot op plekken komen, waar geen enkel ander cruiseschip kan komen. Zelfs tot op de geografische Noordpool!”

Oranjeborrel
Ondertussen geniet de groep naast de presentaties en interessante lezingen over de Noord- en Zuidpool van de luxe aan boord. “We ontspannen in de sauna en koelen af in de speciale ‘sneeuwkamer’, zwemmen in het zwembad en doen in de gym ons best om al het heerlijke eten er weer een beetje af te trainen. Omdat we erg geluk hebben met het weer op de Atlantische Oceaan, kunnen we op het achterdek heerlijk in het zonnetje zitten en zelfs in het verwarmde bad, de Blue Lagoon, relaxen. Het ontbreekt ons en de gasten werkelijk aan niets.” Op Koningsdag staat een leuke verrassing klaar. “Op het voordek werd voor de Nederlandse reisagenten een Oranjeborrel georganiseerd, compleet met oranje cocktail, hapjes en fotoshoot.”

Als het schip in Reykjavik aankomt, heeft Avila Reizen voor de groep nog een mooie 24-uurs IJsland ervaring georganiseerd. “We toeren het schiereiland onder Reykjavik rond en zien in korte tijd een paar van de vele hoogtepunten van IJsland. Prachtige thermale bronnen en mooie uitzichten over vulkanen en verse lavastromen. We maken een hele leuke tocht op ATV’s en genieten van het thermale water in de Sky Lagoon. Na een gezellige avond in een leuk restaurant in de haven van Reykjavik gaan we naar het hotel bij het vliegveld. De volgende ochtend vliegen we terug naar Amsterdam, nog vol van alle ervaringen”, sluit Frits af.

“Cruisemaatschappij Ponant organiseert luxe expeditie cruises naar onder andere Antarctica, Spitsbergen en Groenland. Dit zijn cruises van het allerhoogste niveau waarbij Ponant zich het behoud van de oceanen en poolgebieden tot doel heeft gesteld. Avila Reizen is het officiële boekingskantoor voor National Geographic Expeditions voor Nederland en België en verkoopt de cruises van Ponant. Ponant Cruises heeft eveneens een samenwerking met National Geographic en experts van NG Expeditions gaan dan ook mee op deze bijzondere reizen.”