16 juni 2024
Thumbnail voor FTI annuleert reizen tot en met 5 juli

FTI annuleert reizen tot en met 5 juli

De financiële problemen bij FTI hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf zich vorige week maandag insolvent heeft verklaard. Eerder werd bekend dat de reizen tot 11 juni zijn geannuleerd. Vrijdag liet de reisorganisatie weten alle reizen tot en met 5 juli te annuleren. Het bedrijf is naar eigen zeggen onmiddellijk begonnen met het informeren van de getroffen klanten en servicepartners.

FTI, de DRSF (het Deutscher Reisesicherungsfonds) en de curatoren onderzoeken sinds het begin van de week alle mogelijkheden om reeds geboekte reizen verder te realiseren in het belang van de klanten. “Een oplossing lijkt mogelijk, maar niet in de komende dagen. Voor klanten die op korte termijn vertrekken, zijn we daarom van mening dat de beste oplossing is om alle reizen vanaf de komende vier weken te annuleren. Dit geeft klanten de planningszekerheid en flexibiliteit die ze dringend nodig hebben voor hun komende vakantie”, zegt de voorlopige curator Axel Bierbach.

De beslissing heeft gevolgen voor alle pakketreizen, individuele boekingen en individuele diensten die klanten voor deze periode hebben geboekt via FTI Touristik GmbH, het verkoopmerk 5vorFlug en BigXtra Touristik GmbH. Gisteren, donderdag 6 juni 2024, heeft de dochteronderneming BigXtra Touristik GmbH, die deel uitmaakt van de FTI GROUP, eveneens het faillissement aangevraagd bij de lokale rechtbank van München.

Momenteel zijn intensieve onderhandelingen gaande met “concurrenten” waarbij wordt onderzocht of een overname van pakketreizen mogelijk en praktisch haalbaar is. “Ons doel is om klanten in staat te stellen naar de geplande bestemming te reizen tijdens de geplande vakantieperiode tegen de overeengekomen reissom, rekening houdend met de reeds betaalde aanbetaling. Vooral voor klanten met hoge aanbetalingen of een klein budget zou dit een mogelijkheid zijn om te reizen zonder te hoeven wachten tot de DRSF de reeds aan FTI betaalde reiskosten terugbetaalt. Tegelijkertijd zijn we ons er allemaal van bewust dat we maar weinig tijd hebben om een dergelijke oplossing te vinden, aangezien de onzekerheid - vooral met het oog op de komende zomervakantie - een grote last is voor alle getroffen vakantiegangers”, voegt Bierbach toe.

Met betrekking tot de vakantiegangers die op dit moment nog in de landen van bestemming zijn, zegt Bierbach: “We betreuren het veroorzaakte ongemak ten zeerste en doen er alles aan om dit voor alle getroffenen tot een minimum te beperken.”