1 maart 2024
Thumbnail voor Gaat Nederland weer op rood?

Gaat Nederland weer op rood?

SCHIPHOL - De reisbranche vreest alweer voor reisbeperkingen nu het aantal nieuwe coronabesmettingen zo snel oploopt. De zomervakantie van veel Nederlanders komt hiermee onder druk te staan. “Nederland stevent af op een rode of donkerrode codering”, stelt Marino van Zelst tegen het AD.


Vanwege de besmettelijkere deltavariant en het loslaten van veel maatregelen groeien de besmettingscijfers te hard. Vanmorgen zijn er bij het RIVM bijna 5500 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat zijn er ruim 1800 meer dan gisteren. Volgens het ECDC, het Europese RIVM, stevent Nederland af op een rode of een donkerrode codering. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft het Outbreak Management Team om een spoedadvies gevraagd.

Tijdens de briefing van Jaap van Dissel woensdagochtend kwamen de zomervakanties al kort ter sprake. Ook Van Dissel voorzag dat Nederland onder de huidige omstandigheden rood zal kleuren, er wordt echter geen termijn genoemd. De RIVM-baas opperde om met andere Europese landen hierover in gesprek te gaan.

Portugal en Spanje hebben ook te maken met stijgende besmettingscijfers. De reisbranche houdt de vinger aan de pols. “Nu mogen we eindelijk weg en dan willen ze ons niet”, aldus een woordvoerder van de ANVR tegen het AD. “Het zou dramatisch zijn als Nederland weer rood wordt. Niet alleen voor de vakantiegangers, maar ook voor de branche zelf. Dit kunnen we niet gebruiken.”

De ANVR roept Nederlanders op zich aan de nog geldende coronamaatregelen te houden.