23 juli 2024
Thumbnail voor GFK en ANVR: Nederlander voorzichtig, maar staat klaar om vakantie te boeken

GFK en ANVR: Nederlander voorzichtig, maar staat klaar om vakantie te boeken

LEUSDEN - Een derde van de Nederlanders verwacht alsnog in de komende maanden een buitenlandse reis te boeken. Dit blijkt uit een onderzoek dat GfK in opdracht van de ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder 1100 Nederlanders. Er is vooral behoefte aan een buitenlandse strandvakantie en corona speelt mee in het boekingsgedrag.


Verleden jaar heeft 60 procent van de Nederlanders geen reis naar het buitenland geboekt en ook voor dit jaar geeft de helft van de reizigers aan geen of minder reizen te boeken. Toch denkt 32 procent als er meer duidelijk wordt, 25 procent als de bestemming veilig is en 19 procent als zij gevaccineerd zijn, dat zij dan alsnog de intentie hebben om naar het buitenland te gaan.

“Met een steeds hogere vaccinatiegraad en een Europa dat sinds afgelopen week praktisch geel kleurt, staat de reiswereld dus nog een hoop boekingen te wachten en kan het dit jaar een mooie zomer worden, zowel voor vakantieganger als de zakenreiziger”, meldt ANVR voorzitter Frank Oostdam. Desondanks maakt de reisbranche een omzet die met 60-70 procent ver beneden normaal uitkomt. “Daarom blijven we aandacht vragen, en vooral financiële steun, voor een grote categorie zelfstandige reisorganisaties die verre reizen aanbieden. Zij liggen nog steeds stil.”

Pandemie heeft invloed
Het meest favoriete vakantievervoermiddel blijft het vliegtuig met 46 procent, al wint eigen vervoer met 43 procent aan populariteit. Het onderzoek van GfK laat zien dat de pandemie invloed heeft op de soort vakantie; met 42 procent staan zomerse strandvakanties ver boven stedentrips (12 procent), sportieve vakanties (10 procent) en bijvoorbeeld rondreizen (8 procent). Ook heeft corona invloed op de bestemming van reizigers. 26 procent kiest de bestemming van zijn keuze, een vijfde kiest voor een bestemming dichterbij Nederland en 31 procent kiest voor een locatie in Nederland.

Reizigers moeten ondanks het zogenaamde coronapaspoort wel rekening houden met diverse maatregelen die per land kunnen verschillen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders zich daar niet zo door laten leiden. Bij een quarantaineplicht (84 procent), beperkte opening van toeristische attractie en restaurants (68 procent) of een avondklok (56 procent) valt een bestemming voor velen wel af. Maar meer dan 70 procent ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.