20 mei 2024
Thumbnail voor Groningen krijgt vanaf voorjaar vaste veerverbinding met Noorwegen

Groningen krijgt vanaf voorjaar vaste veerverbinding met Noorwegen

GRONINGEN - Het Groningse Eemshaven krijgt per volgend jaar april een vaste veerverbinding met Noorwegen. Vanaf dan vaart Holland Norway Lines (HNL) drie keer per week tussen Eemshaven en Kristianstad in Zuid-Noorwegen, schrijft RTV Noord. Er zou vooral belangstelling zijn vanuit Noorse kant.


NHL gaat voor de realisering van de veerdienst in de Eemshaven een kade met brug aanleggen en een kantoor bouwen, wat op termijn honderd banen oplevert voor de ferrylijn.

De overtocht duurt achttien uur en een retour inclusief slaaphut kost 225 euro per persoon. Het meenemen van een auto kost 25 euro extra. De veerverbinding wordt uitgevoerd door de MS Romantika, een schip van bijna 200 meter lang met ruimte voor 2500 passagiers. Aan boord is ook ruimte voor caravans, campers en vrachtwagens.

De reder neemt het initiatief omdat zij vooral een markt zien voor Noorse toeristen die op deze manier naar Nederland en omringende landen willen reizen. Maar ook vanaf de andere kant wordt belangstelling verwacht. Holland Norway Lines wijst op de trend richting verduurzaming en vergroening in zowel het bedrijfsleven als het toerisme.

De eerste afvaart met de MS Romantika vanuit Eemshaven naar Kristianstad is op 7 april 2022.