5 maart 2024
Thumbnail voor Groot deel Nederlandse LGBTQ+ reizigers ervaart obstakels tijdens het reizen

Groot deel Nederlandse LGBTQ+ reizigers ervaart obstakels tijdens het reizen

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse LGBTQ+ reizigers ervaart enige vorm van discriminatie tijdens het reizen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Booking.com. Om LGBTQ+ reizigers een inclusievere en gastvrijere ervaring te bieden, introduceert Booking.com het Proud Hospitality programma voor accommodatiepartners.


Het onderzoek van Booking.com is uitgevoerd in drie continenten onder 3052 LGBTQ+ reizigers en geeft inzichten in gedrag, zorgen en reisvoorkeuren, evenals ervaringen bij accommodaties, de huidige realiteit van reizen als LGBTQ+ persoon en de hoop op een inclusieve toekomst van het reizen.

Een groot deel van de ondervraagden ondervindt onprettige ervaringen tijdens het reizen. Zo zegt 69 procent bij het kiezen van een bestemming rekening te houden met hun veiligheid en welzijn. Bijna twee derde is zelfs van mening dat reizen als lid van de LGBTQ+ gemeenschap betekent dat sommige bestemmingen uitgesloten zijn. Ondanks de negatieve ervaringen is het positief om te zien dat meer dan de helft zich het grootste deel van de tijd welkom voelden tijdens hun verblijf.

Trainingsprogramma
Volgens Booking.com ligt er een belangrijke kans om de reiservaring voor LGBTQ+ reizigers, en uiteindelijk voor iedereen, gemakkelijker, inclusiever en gastvrijer te maken. Om die reden kondigt Booking.com een trainingsprogramma aan voor accommodatiepartners genaamd Proud Hospitality. De kern van het Travel Proud-initiatief is een 75 minuten gedurende online trainingssessie die is gericht op de uitdagingen en obstakels waarmee de LGBTQ+ gemeenschap geconfronteerd wordt tijdens het reizen. Op een speciale Travel Proud-pagina worden steden met meerdere Proud Certified-accommodaties getoond en kunnen reizigers meer te weten komen over het initiatief.

Hoopvol
“Als gay reiziger deel ik een aantal van dezelfde zorgen, maar ik ben tegelijkertijd net zo optimistisch over een betere toekomst”, zegt Arjan Dijk, CMO en Senior Vice President bij Booking.com. “Eén op de vijf LGBTQ+ reizigers zegt hoopvol te zijn om de komende vijf jaar zonder restricties of belemmeringen te kunnen reizen. Wij zijn ervan overtuigd dat we er samen kunnen komen en dat iedereen de wereld altijd als zichzelf moet kunnen ervaren.”