19 april 2024
Thumbnail voor Hans Scholing: Werken op het reisbureau heeft mijn ogen geopend

Hans Scholing: Werken op het reisbureau heeft mijn ogen geopend

Hans Scholing slaat een nieuwe weg in. Zes dagen geleden is de kersverse ondernemer officieel gestart als zelfstandig reisadviseur. Met meer dan vijftien jaar ervaring is Hans geen vreemde in de reisbranche. Hoewel hij aan het begin van zijn ondernemende carrière staat, kijkt hij vol vertrouwen naar de toekomst.

De wens om in de reisbranche aan de slag te gaan, ontstond op een jonge leeftijd. Op twaalfjarige leeftijd zat Hans in een transferbus van Benidorm naar de luchthaven van Alicante. “Ik was op vakantie met mijn ouders en mijn jongere broertje zat half op mijn schoot. Het was 5 uur ’s ochtends, en ik herinner me dat er een reisleider was. Hij stond vooraan de bus met een microfoon in zijn hand, vertellend over de rit, waar we waren en hoe laat we zouden aankomen in Alicante. Ik keek naar hem en zei: ‘Dit wil ik.’ Toen zei mijn moeder: ‘Dan moet jij het toerisme in.’ Vanaf dat moment wist ik het honderd procent zeker: ik ga de reisbranche in.”

Ogen geopend
Met zijn focus op de reiswereld studeerde Hans aan de toerismeopleiding in Zwolle. “Ik liep stage op Schiphol bij de ticketbalie, en dat was fantastisch – die gekkigheid, mensen om je heen, een beetje reuring”, vertelt Hans. “Maar toen moest ik ook stage lopen in een reisbureau, en dat wilde ik niet. ‘Dat is zo suf’, dacht ik. Uiteindelijk ging ik met tegenzin naar het reisbureau, maar dat heeft echt mijn ogen geopend. De combinatie van verkoop, reizen verzorgen, en een band opbouwen met klanten is gewoon hartstikke leuk.”

Hans heeft voor verschillende organisaties gewerkt, waaronder D-Reizen en TUI. “Ik heb daar een waanzinnige tijd gehad, maar afgelopen zomer besloot ik voor mezelf te beginnen. Waarom ook niet? Ik heb de ervaring, ik heb de leeftijd, ik was toe aan een nieuwe uitdaging, en zodoende ben ik nog geen week geleden officieel van start gegaan als zelfstandig reisadviseur.”

Ik doe nog steeds hetzelfde werk; het grootste verschil is dat er geen bedrijf meer aan mijn naam hangt, want ik ben het bedrijf.

Twijfels
Een nieuwe start betekent ook nieuwe twijfels. “Ik wilde dit eerst niet. Het is super spannend om voor jezelf te beginnen, want je hebt natuurlijk wel je verantwoordelijkheden. Maar ik heb hier goed over nagedacht, veel research gedaan afgelopen zomer, en ook goede gesprekken gehad met mensen in mijn omgeving en verschillende zelfstandige reisadviseurs die deze stap al hebben genomen. Ik heb alle voor- en nadelen afgewogen, mezelf afgevraagd of ik dit echt graag wil, en toen de knoop doorgehakt. Ik weet dat ik dit kan. En ik ben in die zin ook heel gelukkig dat ik zo'n vertrouwde kring heb die ook in mij gelooft. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een hele mooie stap in mijn carrière is.”

Toch laat Hans weten dat het altijd slim is om een plan B te hebben. “Ik ga weer aan de slag als grondsteward op Schiphol, zodat ik altijd een veiligheidsnet heb om me op te vangen, mocht het toch niet lopen zoals ik wil.”

Grootste verschil
Van een bestaande klantenkring naar het opbouwen van zijn eigen bestand, daar gaat Hans zich nu op focussen. “Ik doe nog steeds hetzelfde werk; het grootste verschil is dat er geen bedrijf meer aan mijn naam hangt, want ik ben het bedrijf. Dat is wel even wennen. Ik ben wel goed gestart want de eerste boekingen zijn binnen dus nu is het een kwestie van een klantenkring opbouwen. Het besef is er nu ook. Ik werk echt voor mezelf, en dat is heel leuk.”

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.