14 juli 2024
Thumbnail voor Harri Theirlynck op reis naar Bali: ‘een feest voor de zinnen en een bad voor de ziel’

Harri Theirlynck op reis naar Bali: ‘een feest voor de zinnen en een bad voor de ziel’

DENPASAR - Zonsondergang op de porch, met een hemel vol oranje tanden. Op de achtergrond krijsende apen en geblurk van krekels en kikkers: de soundtrack van de Balinese jungle. Bali blaast je van de sokken, of je wilt of niet. Harri Theirlynck ontdekte met TUI dit verre Indonesische oord en deelt in Reisbizz Magazine de hoogtepunten van zijn reis.


Het is een mooi gezicht voor Harri, staande in het gangpad van het KLM-toestel op weg naar Bali. "De helft van de stoelschermpjes vertoont de Bali-hitTicket to Paradise’, met Georgia (Julia Roberts) en David (George Clooney). Die hadden - in de film dan - een slecht huwelijk. Twintig jaar na de scheiding treffen ze elkaar noodgedwongen op godeneiland Bali, want dochter Lily gaat daar trouwen met een zeewierboer. Een fijne film om alvast in de stemming te komen. Wel jammer dat de Bali-beelden van Ticket to Paradise zijn geschoten in Queensland, Australië. Omwille van coronabeperkingen, zegt de producer."

Hoe staat het met het echte Bali 
Voor de Bali-liefhebbers is het alweer een tijd geleden - op zijn minst tweeënhalf jaar - wegens corona. "Het Eiland der Goden zat potdicht. In 2021, hartje covid, bezochten slechts 45 (!) toeristen - de officiële cijfers jan tot okt. van CBS Bali - het eiland. Maar Bali richt zich op. Boekingen nemen snel toe, er staan inmiddels minder kamers leeg dan gevuld. 80 procent van de Balinese economie, chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel, rondvaartbedrijven, scooterverhuurders (daarover straks meer) en bar- en beachclubeigenaars kan weer opgelucht adem halen", schrijft Harri.

Voor Harri was het alweer ruim 22 jaar geleden. "De eerste voet neerzetten op luchthaven Denpasar (na 16,5 uur vliegen, overstap in Singapore) voelt als een vertrouwd huis binnenkomen. De zoete geur op het vliegveld, de subtiele klanken van bamboefluiten, de kleuren; ze prikkelen terstond je reptielenbrein. Ja, zo was het! Ook de onontkoombare heksenketel in de zuidelijke trechter van het eiland, direct na het vliegveld, en het stroperige verkeer rond en in feestdeel Kuta, het voelt vertrouwd."

Spannend douchen 
Harri's missie: hoe staat het met de magie en soundtrack van Bali. "De kleurenorgie, bloemblaadjes, geesten, beelden, spiritisme, sarongs, de verre trommels, de rijstvelden, en vooral de hartelijkheid… is het er nog?"

’s Avonds na een lange vlucht komt Harri bekaf aan in een Balinees resort. "Even boven de stad Ubud ligt Alila Ubud, een doodstil resort met een design pool, een donkerblauwe streep in de jungle. De wildernis marcheert bij mij binnen in de gedaante van een rij makaken, langstaartapen, me brutaal aankijkend vanaf het dak van mijn bungalow. Ik sluit snel ramen en deuren, overdreven bang voor mijn spulletjes. Spannend douchen in de buitenbadkamer tussen tropische planten, gladde rivierkeien op de grond, een houten waterbekken, wanden van natuursteen en veel meditatieve kleuren vol tinten beige."

Ben je benieuwd naar de overige hotspots en wil je weten of Harri de magie en de soundtrack van Bali nog steeds hetzelfde ervaart als vroeger? Lees dan het volledige reisverslag van Harri Theirlynck in het nieuwste Reisbizz Magazine.