20 mei 2024
Thumbnail voor Heidi Vermeer trotseerde liters water tijdens Songkran: ‘Op den duur word je lichtelijk agressief’

Heidi Vermeer trotseerde liters water tijdens Songkran: ‘Op den duur word je lichtelijk agressief’

Vorige week publiceerde Reisbizz een artikel over Songkran, een Thais feest om het nieuwe jaar in te luiden. Heidi Vermeer, één van onze lezers, liet weten dat ze bij het feest aanwezig is. Reisbizz vraagt Heidi naar haar ervaringen van het bijzondere waterfeest.

Heidi en haar vriend Erwin namen in 2019 een drastische beslissing: ze verkochten al hun spullen en besloten om te gaan reizen. Heidi is als reisadviseur aangesloten bij Reiscreaties en haar hele wereld is als het ware haar werkplek. Heidi en haar vriend waren nog nooit in Thailand geweest tijdens Songkran. “’Laten we dat dit jaar eens doen’, dachten we een paar maanden geleden”, aldus Heidi. “We komen al jaren in Thailand, dus we wilden dit bijzondere feest wel eens meemaken. Het paste goed in ons reisschema en een paar kliks later waren onze tickets geboekt.”

Heidi kwam er op internet al snel achter dat Phuket een leuke optie is in het zuiden van Thailand om Songkran mee te maken. “Het is niet perse onze favoriete Thailand-bestemming maar voor dit feest maakten we graag een uitzondering. Ik verheugde me er stiekem al op om met zo’n grote Supersoaker over straat te gaan en elk watergevecht aan te gaan.”

Watergevechten
Want dat is Songkran: één groot watergevecht. Het is het traditionele Thaise Nieuwjaar wat nog uit de Siamese tijd stamt. Tijdens Songkran vinden massaal watergevechten plaats in de straten van Thailand.

“Al snel zagen we dat iedereen zich begon voor te bereiden op het waterfeest. De massagesalons sloten de deuren en werknemers vulden grote teilen met water. Wij liepen niets vermoedend en licht voorbereid door de straten van Phuket. We hadden waterdichte telefoonhoesjes aangeschaft, we hoorden van te voren al dat die noodzakelijk zijn.”

“Langzaamaan begonnen de kinderen met het natspuiten van voorbijgangers”, vertelt Heidi verder. “Al snel stond de hele straat hun waterpistolen op elkaar leeg te spuiten. Pick-up trucks met regentonnen vol water reden door de straten en gooiden iedereen nat die ze maar konden raken. Scooters kregen de volle laag, en dat leverde nog wel wat gevaarlijke toestanden op.”

Gevaarlijke cocktail
“Natte wegen, wegduikende voetgangers en uitwijkende brommers en automobilisten zijn een goede cocktail voor ongelukken. En die gebeuren dan ook.” Het valt Heidi op dat veel toeristen het advies om geen brommer te rijden tijdens Songkran in de wind slaan en zonder shirt en helm gaan rondtoeren. “Ik zeg: 'onverstandig', maar dat moet ieder voor zich weten natuurlijk”, aldus Heidi.

Het water klotste Heidi en haar vriend rond de oren. “Soms is lopen al lastig met op elk moment, uit elke hoek het gevaar voor een flinke plons water over je rug.”

Ergernissen
In Phuket is het Songkran-festival ingekort tot 1 dag. “Daarna is het weer een stuk rustiger, hoewel je nog wel eens wordt natgegooid. In de rest van Thailand gaat het feest langer door, in Phuket is het kort maar hevig.” Songkran duurde precies lang genoeg voor Heidi en Erwin. “Op een gegeven moment ben je er ook wel weer klaar mee en word je er lichtelijk agressief van als je weer een harde straal water vol in je gezicht krijgt.”

Na Songkran gaat Heidi weer de rust opzoeken. “Wij zijn ondertussen in Khao Sok National Park en gaan even uitrusten.”

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.